Германският синдикат на работещите в железопътния транспорт (GDL) възнамерява да проведе стачни действия тази седмица във връзка с продължаващия трудов спор с държавния железопътен оператор "Дойче бан" (Deutsche Bahn). Това е съобщил за ДПА говорител на профсъюзната организация.

Синдикатът, представляващ служителите на "Дойче бан", призовава членовете си да организират стачка, започваща от утре в 23:00 часа бълг. време и приключваща в четвъртък, 16 ноември, 19:00 бълг. време, предаде БТА. Първоначалната информация не конкретизираше обхвата на протеста.

Миналия четвъртък представители на профсъюза и "Дойче бан" се срещнаха за първи кръг от преговори за подписване на нов колективен договор, но след няколко часа отложиха разговорите за четвъртък, 16 ноември.

Вчера министърът на транспорта Фолкер Висинг предупреди синдиката на железничарите да не стачкуват по време на коледния празничен период.

Преди дни президентът на синдиката Клаус Веселски заяви, че стачка дори и по Коледа не е изключена, ако не се стигне до разбирателство.

С оглед на тази заплаха "Дойче бан" подготви разписание за извънредни случаи. Планът предвижда едва около една пета от влаковете на дълги разстояния да се движат, но за сметка на това да бъдат по-дълги от обичайното, за да има достатъчно пътнически капацитет.