Завод за електрически компоненти край Пловдив открива над 100 работни места до средата на 2023 г. Това съобщиха от Министерството на иновациите и растежа. 

Компанията "Шнайдер Електрик" (Schneider Electric) е световен производител на електрически компоненти.

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев посети завода в Пловдив, известен като "Умната фабрика". На среща с ръководството на предприятието бяха обсъдени бъдещите инвестиционни планове на компанията. "В момента сме в етап на разширение за заводa. Планираме и следващи инвестиции след текущото разширение", заявиха от ръководството. Те уточниха, че в момента работят над 850 човека, но с новото разширение компанията ще открие още над 100 работни места до средата на 2023 г.

"Внедряваме последен клас технологии и ново оборудване. Над 70% от процесите ни са автоматизирани". Това коментират директорът на завода Мартин Йорданов и Мария Топчийска, директор "Дигитализация и индустриална производителност", клъстер H&D. 

Министър Пулев поздрави мениджмънта на компания за това, че дори голяма част от процесите да са автоматизирани, те продължават да откриват нови работни места.

Разширението на "Умната фабрика" и увеличението на производствените мощности идват в отговор на по-голямото търсене и увеличения обем на поръчките към предприятието, стана ясно по време на срещата. 

Министърът на иновациите подчерта, че само за последните няколко седмици за четвърти път е в Пловдив, за да популяризира мерките в помощ на бизнеса по Плана за възстановяване и предстоящите европрограми. Той посочи, че правят мобилни приемни в областните градове в цялата страна. 

От своя страна директорът на фабриката каза, че те са стартирали кариерно турне в 6 български града сред младите хора. "Всеки, който има желание да се развива като машинен, индустриален, продуктов инженер, инженер по системата за качество или енергетика и устойчивост, машинен оператор, монтажник и др., има възможност да се срещне с екипа ни и да се запознаете с възможности за реализация в компанията", добавиха от "Шнайдер Електрик". От компанията заявиха, че са били в Стара Загора, Хасково, Габрово и Русе. Предстоят срещи в София на 29 октомври и в Пловдив на 30 октомври.

Във вторник, по време на посещението си в Тракия Икономическа зона в Пловдив (ТИЗ), министър Пулев обяви, че друга компания инвестира 50 млн. лв. в нов завод за електрически велосипеди. Предвижда се разкриването на 330 нови работни места. По думите му, в процес на сертифициране от Българската агенция за инвестиции в Пловдив и областта са 4 инвестиционни проекта на обща стойност 42,5 млн. лв. с потенциал да открият още 224 нови работни места. Инвестициите са в производство, а компаниите са от Турция, Швеция, Нидерландия и Австрия.

От началото на годината до момента по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани шест проекта в Пловдив и областта на обща стойност 229 млн. лв., които ще разкрият над 1500 нови работни места. Пет от проектите са в сектор производство, а един е за складиране и логистика.