Фризомат ООД е дъщерно дружество на белгийската компания Frisomat. От 2017 г. г-н Спас Колев оглавява компанията в България в ролята си на управител. Той е инженер по професия и в продължение на 16 години е ръководил проектантското бюро на Фризомат. Фирмата в България наброява почти 40 души, а изпълнените проекти са над 1200. Към момента Фризомат е изградила над 37 000 сгради в повече от 100 държави.

Г-н Колев, преди броени дни Фризомат отпразнува 30-годишния си рожден ден в България. На какво се дължи успехът на бизнеса Ви?

В продължение на 30 години ние се развиваме и променяме. Това, което остава постоянно, е упоритата работа, която понякога граничи с инат, подкрепата в екипа ни, която всеки един от нас чувства и стремежът да продължаваме да бъдем най-добрите в нашата област. В същото време ние предлагаме много конкурентен продукт: стоманена сграда с контрол върху целия процес - от проектирането, през производството, до доставката и монтажа ѝ. Уникалната строителна система на Фризомат, базирана на предварително разработени конструктивни детайли, се извършва в кратки срокове и за няколко седмици клиентите ни имат изградена стоманена сграда готова за експлоатация.

За колко време се реализира един средно голям проект?

Много зависи от спецификата на проекта, както и от етапа, на който ни потърсят. Благодарение на това, че предоставяме цялостен продукт ние предлагаме и прецизно ценообразуване още на етап оферта, така че клиентът да е информиран за бюджета и да е спокоен, че няма да бъде изненадван в последствие с допълнителни разходи. Проектирането на нашите метални сгради е стандартна процедура и става сравнително бързо. След одобрението на проекта на нас са ни нужни няколко седмици, за да изградим обекта и той да заработи ефективно. Разбира се, трябва да имаме предвид и административната процедура на всеки строителен обект, върху която нямаме контрол, но можем да посъветваме инвеститора за основните етапи, през които трябва да премине. Важното е, че ако клиентът има нужда от сграда веднага, то ние можем да реагираме и да я проектираме и построим в кратки срокове.

снимка: Frisomat

Какво е общото между вашите сгради за различните индустрии?

Основното е, че целия процес до готово метално хале за експлоатация отнема няколко седмици, като изчисляваме разходните пера с голяма точност.

Нашите сгради са с 30% по-леки в сравнение с традиционните такива, но здрави, надеждни, а в дългосрочна перспектива - с възможност за разширяване, а и преместване. Всички сгради на Фризомат се изпълняват изцяло от стомана, която е студеновалцувана и горещопоцинкована с покритие от 275 g/m2 цинк - най-високата защита срещу корозия. Това гарантира дълъг живот дори на конструкции, разположени в силно агресивна среда. Материалите, използвани във фасадните и покривни системи на Фризомат, имат висококачествено полимерно покритие, осигуряващо допълнителна защита от атмосферните въздействия. Така, без нужда от допълнителна поддръжка, те запазват добрия външен вид в продължение на десетилетия, независимо коя индустрия обслужват.

А какви са разликите за различните отрасли?

Всеки бизнес има своите изисквания - от чисто технологични до брандово представяне на компанията. Още при проектирането ние се съобразяваме със специфичността на самия бизнес и предлагаме най-доброто решение за конкретния проект. Чести варианти са съчетаване на различни дейности в едно метално хале - например производство, логистика и офисна част, която може да бъде и на два етажа. Предлагаме и разнообразни възможности за довършителни елементи и цветово решение на сградите, така че да отговорят на корпоративния имидж на съответната компания.

Фотоволтаичните/соларни системи се използват все повече. Приложими ли са те при сградите, които предлагате?

Както вече споменах, ние се развиваме и променяме заедно с новите изисквания и потребности на клиентите ни. Самата ни производствена база в Белгия работи на 100% на соларна енергия. През последните години, 90% от сградите ни се проектират с възможност за поставяне на фотоволтаични системи. Благодарение на висококачествената стомана, която използваме, конструкциите ни са леки, но надеждни, а приложението на сградите ни е почти неограничено. Подходящи са да покрием както големи пространства, така и навеси за закрити паркинги

снимка: Frisomat

Кои индустрии, според Вас, ще прибягват все по-често към сградите на Фризомат и защо?

Моето мнение е, че традиционните отрасли, които предпочитат нашите сгради ще продължат да ги търсят. Това са производствени и промишлени обекти - складове и халета подчинени на съответния специфичен технологичен процес, автомобилната индустрия - шоуруми и сервизи, магазини, логистични центрове, спортни зали, селското стопанство и временните сгради. В последните години наблюдаваме, че животновъдството и земеделието се развиват и модернизират с много бързи темпове, което предполага, че ще имат и нужда от нов, модерен и стабилен сграден фонд. Възможността за гъвкавост, надеждност и предвидимост, прави Фризомат надежден партньор в плановете за развитие на компаниите и в тези отрасли. Вярвам, че в следващите няколко години тези поръчки ще се увеличават.

Какви са плановете ви оттук-нататък?

Планираме да работим със същите темпове, професионализъм и хъс, за да продължим постоянния растеж на компанията и да осигурим устойчивост и сигурност, както на нашите клиенти и партньори, така и на нашите служители. България е един от най-стабилните и бързо растящи пазари на Фризомат в световен мащаб и неслучайно ние бяхме избрани за локация, на която да бъде сформиран инженерен екип, който разработва конструкции за цял свят. Ние ценим екипа си, поддържаме неформална атмосфера и работим усилено, за да запазим семейния дух на компанията. Това ще ни помогне в дългосрочен план да продължим да работим и да се развиваме стабилно в България.

 

*Материалът е публикуван с подкрепата на Frisomat