След вчерашните протести на стотици енергетици от спряната ТЕЦ "Марица 3", юрисконсултът на дружеството Юлиян Семерджиев, който е и един от говорителите на протестните действия, заяви пред медиите, че ситуацията със спряната централа започва да прилича на "филм на абсурда".


"Чувстваме се като в "нонсенс". Първо. Затварят ни на базата на доста съмнителни данни за превишения на серния диоксид, когато същите превишения обаче продължават, макар и вече да не работим, обясняват на хората, че всичко е наред, а данните за нови замърсявания били просто предварителни. Искам да попитам, а нас на базата на какви данни ни затворихте? Или за едни са предварителни, а за други "следварителни?", попита Юлиян Семерджиев.

"И второ, и още по-важно. Никой не иска и не си мърда и пръста дори да дойде и да провери ремонтите, които вече направихме. Това е нелепо поведение. Елате и вижте какво сме направили. Изпратихме писма до Министерството на енергетиката, РИОСВ-Хасково, Министерството на околната среда и водите. В тях сме описали подробно, точка по точка, всичко, което сме направили и което планираме да направим. Толкова ли е трудно? Кому е нужно 300 човека да загубят работата си и една централа на въглища да бъде унищожена по време, когато не се знае какъв газ и на каква цена ще идва. Това не само не е държавническо, това е лишено от логика. Толкова богата държава ли сме, че да си убиваме енергетиката!", продължи Семерджиев.

"Апелираме към здравия разум на хората в изпълнителната власт. Смятам, че там има достатъчно знаещи и можещи хора. Самото Министерство на енергетика препоръча централата да бъде пусната отново, настина не виждам смисъл вместо да се търси решение, да се стига до протести. Ние като ръководство не можем да спрем хората да бранят правото си на труд. Благодаря на българските профсъюзи за подкрепата, защото това не е битка просто за един ТЕЦ, а битка за цялата българска енергетика. Дано хората, които ръководят съдбините на държавата ни в този критичен момент, го разберат!", каза още Юлиян Семерджиев и подчерта, че протестните действия ще продължат.