Американската компания Юбър (Uber) ще започне производство на самоуправляващ се автомобил на основата на кросоувъра Екс Си 90 (XC90) на шведския автомобилостроител Волво (Volvo), предаде Асошиейтед прес.

Юбър съобщи, че автомобилите ще се конструират в Швеция, като от завода ще им бъде инсталирана технология на Юбър, която позволява управлението да бъде напълно доверено на бордовия компютър. При това функцията ще може да бъде изключена, ако водачът сметне за необходимо.

Компанията съобщи, че вече е придобила 250 джипа от този модел и ги е оборудвала със системата си за управление на автопилот. Скоро те ще се появят по пътищата на някои американски градове, като ще заменят остарелите автомобили от автопарка на Юбър.

В бъдеще компанията планира да се сдобие с десетки хиляди такива автомобили, по думите на шефа на подразделението Юбър ъдванст текнолъджис (Uber Advanced Technologies) Eрик Мейхофер.

Юбър е популярна онлайн услуга за автомобилни превози, която позволява чрез приложение на мобилния телефон да се използват услугите на водачи на частни автомобили. Централата на компанията е в Сан Франциско и е основана през 2009 година от предприемачите Травис Каланик и Гарет Кемп, припомня ТАСС.

Юбър работи в над 500 града в почти 80 страни.