Китайската компания Сяоми (Xiaomi) възнамерява да започне серийно производство на електрически автомобили през първата половина на 2024 година. Това е съобщил на среща с инвеститори днес председателят на съвета на директорите Лей Цзюн, цитиран от световните агенции.

По думите му подготвителната работа по този проект изпреварва поставените срокове. Производството на електромобили ще позволи да се допълни вече съществуващата екосистема, която включва прилагането на технологиите на компанията за управление на "умен" дом или офис.

Акциите на регистрираната на Хонконгска борса Xiaomi скочиха с 5,4% до HK$22,50 (1.00 Hong Kong Dollar = 0.13 US Dollars или 1 USD = 7.78 HKD), което е най-големият дневен процентен ръст от 12 май насам, увеличавайки печалбите за третата поредна сесия.

През септември Xiaomi завърши регистрацията на дъщерна структура, която да се заеме с производството на електрически коли. Основният капитал на новата компания е 10 милиарда юана (около 1,5 милиарда долара). Предвижда се общият обем на вложенията в производството на електромобили през идните 10 години да достигне 10 милиарда долара.

Китайският технологичен гигант вече одобри 300 специалисти за новата компания и продължава с търсенето на висококвалифицирани кадри. В края на юли Xiaomi обяви и създаването на звено за разработка на собствени технологии за управление на безпилотни автомобили.

Компанията все още не е разкрила дали ще произвежда колата сама или в партньорство със съществуващ автомобилен производител.

Xiaomi е основана през април 2010 година и е сред най-големите производители на смартфони в света. През 2018 година тя направи първично публично предлагане на Хонконгската борса. В края на декември миналата година пазарната капитализация на компанията за първи път прехвърли прага от 100 милиарда долара.