Искането за връщането на компаниите, които преместиха централите си извън Каталуния при опита за отделяне от Испания през 2017 г., предизвика немалко вълнения в страната, като работодателските организации се опасяват от "политическо пазарене", което ще навреди на бизнеса, предаде Франс прес.

Реформа на бизнес законодателството, финансови стимули, административни предимства... Два месеца след връщането му на власт благодарение на съществената подкрепа на депутатите от партията на Карлес Пучдемон ("Заедно за Каталуния") социалистическият премиер Педро Санчес все още не е дал отговор на въпроса как възнамерява да отговори на това основно искане на каталунските сепаратисти.

В подписаното през ноември споразумение със "Заедно за Каталуния", Социалистическата партия се ангажира да "улесни връщането в Каталуния на централите на компаниите", напуснали областта през 2017 г., за да се за се защитят от риска от евентуална независимост на региона.

Партията на Педро Санчес обаче не даде подробности какви средства ще използва, за да изпълни това обещание, което подсили напрежението с оглед и на факта, че между управляващите и "Заедно за Каталуния" продължава да цари недоверие.

Според испанския орган, който води регистрите за търговска собственост, около 7000 дружества са преместили централите си от Каталуния след опита за отделяне през октомври 2017 г. Сред тях фигурират редица знакови фирми като "КайшаБанк" (CaixaBank), "Сабадел" (Sabadell), "Селнекс" (Cellnex), а повечето са се насочили към Мадрид, Валенсия и Малага.

Това е предателство в очите на борещата се за независимост на Каталуния партия, която обвинява испанското правителство, управлявано тогава от десницата, че е спомогнало за това "обезкървяване" чрез декрет, позволяващ на компаниите да преместят централите си само със зелена светлина от съвета на директорите, без да имат нужда от свикване на общо събрание на акционерите.

"Невероятно е, че този указ е все още в сила", заяви Жозеп Риус, заместник-председател на "Заедно за Каталуния", която отново повдигна тази тема миналата седмица в замяна на въздържанието й по време на ключово за правителството гласуване в парламента.

Партията на Пучдемон превърна връщането на компаниите, чиято основна дейност е в Каталуния, в основна тема по изцяло политически причини, отбелязва Франс прес.

Бягството на компании от Каталуния има ограничено въздействие на фискално ниво, тъй като корпоративният данък се определя от централната власт. То обаче има силна символична стойност и ще доведе до значителен дефицит на средства за областта в случай, че постигне независимост - цел, която "Заедно за Каталуния" не е изоставила.

Как тогава да бъдат убедени компаниите? В интервю за радио "Кадена сер" Жозеп Риус спомена идеята за "стимули', но за първи път и за финансови "санкции" за "своенравните" компании.

Това предложение не бе прието добре от работодателите. "Компаниите имат право да се позиционират и да инвестират, където искат', заяви гневно председателят на Испанската конфедерация на бизнес организациите (CEOE) Антонио Гараменди, заявявайки, че никое от тези дружества не е напуснало Каталуния "за удоволствие".

Карлес Пучдемон

Снимка: AP/БТА

За да се завърнат, е необходим "климат на доверие", а не заплахи за "глоби", настоя той.

Това послание получи подкрепата на регионите, приютили засегнатите компании, които не са особено ентусиазирани относно идеята да се разделят с тях, но и от Народната партия, която отново критикува отстъпките, направени от Педро Санчес по отношение на сепаратистите.

Загрижено да успокои ситуацията, правителството побърза да затвори вратите за всякакви санкции. "Европейските регулации гарантират свободата на компаниите да установяват централите си там, където пожелаят", напомни министърът на икономиката Карлос Куерпо.

Изпълнителната власт заяви обаче, че е готова да промени търговското законодателство, за да се бори срещу "данъчни схеми", позволяващи на някои дружества да установяват централата си в различно място от това, в което извършват основната си дейност и в полза на мерки за стимулиране, без обаче да уточнява от какво естество .

Според експертите могат да се прилагат данъчни стимули или предоставяне на терени и сгради на по-ниски цени, но при условие че тези мерки съответстват на правото на Общността и на свободната конкуренция.

Каталунската работодателска организация "Фомент де Требал" (Foment de Treball) отправи предупреждение, призовавайки за "уважение" към "юридическата сигурност". "Партиите трябва да оставят икономическата дейност извън политическото пазарене", подчерта организацията, осъждайки смущаващата лекота, с която се пристъпва към икономическите въпроси.