Войната на Русия в Украйна е проблем за работата на някои от подчинените на Министерството на отбраната дружества. Това става ясно от финансовите им отчети за първите девет месеца на 2023-та година, предаде БНР.

Най-сериозно войната се е отразила на дружеството "Терем холдинг" ЕАД. Заради европейските санкции, наложени на Русия, има "сътресения при доставките на резервни части и забавени ремонти. Заради обвързаността с Русия за доставки на резервни части и материали обаче "средносрочните перспективи пред Групата са намаление обема на специалната продукция", пише в доклада. Делът (на специалната продукция) е паднал за деветмесечието до 26% от цялостния обем на продукцията. През деветмесечието на 2022 г. той е заемал 37% от общо произведената продукция. Отчита се и спад от 19% при извършване на услуги по специализиран ремонт, производство и модернизация на въоръжение и военна техника.

От юли 2022 "Терем" е без руски лицензи за ремонт на хеликтоптери. А през август тази година Русия спря и доставката на резервни части за неприятелски държави.

Военният конфликт Русия-Украйна продължава да дава негативно отражение върху дейността и на "Армстройинвест". Фирмата за строителен надзор отчита с 13 000 лв. по-висока печалба от заложената. Но отбелязва, че "услугите по надзор на обектите на Министерството на отбраната са ограничени".

Неизвестност за "компенсиране на негативните фактори" заради войната в Украйна и ситуацията в Близкия изток посочва в доклада си и фирмата на МО, отговаряща за инвестиционно проектиране, "ПРОНО" ЕООД. Дружеството приключва третото тримесечие на 2023 година със счетоводна загуба.

На загуба за деветмесечието излиза и охранителната фирма МОБА.

"Снабдяване и търговия" също отчита лек спад на продажбите.

Производителите на облекло за армията - "Интендантско обслужване", отчитат счетоводна печалба от 426 000 лева спрямо 231 000 лева за деветте месеца на 2022 г.