Китайската компания "Волво карс" (Volvo Cars) обяви днес, че през следващите месеци ще приключи с преоборудването на над 50 хиляди дизелови автомобила с цел да се намали рискът от пожар в двигателя, предаде ДПА и БТА.

През юли компанията оповести, че за някои от компонентите в двигателя има риск от стопяване, което в най-лошия случай може да доведе до възпламеняването му.

Решението е да се инсталира нов софтуер и нова охладителна система, които решават проблема.

От октомври потребителите са уведомявани за необходимото модернизиране, каза говорителят на компанията Щефан Елфстрьом за ДПА.

По думите му обновяването обхваща 54 хиляди автомобила в Германия и 86 хиляди в Швеция от модели с четирицилиндрови дизелови двигатели, произведени в периода 2014-2019 г.

Стокхолмският всекидневник "Дагенс нюхетер" съобщи днес, че германският автомобилостроител БМВ (BMW) ще модернизира по подобни причини около 12 900 дизелови коли, продадени в Швеция.

Преди дни от германския концерн съобщиха, че ще преоборудват 232 хиляди дизелови автомобила, включително 113 хиляди в Германия, поради потенциален риск от пожар.

През 2010 г. китайският Чжъцзян Джийли холдинг груп (Zhejiang Geely Holding Group) купи "Волво карс" от американската компания Форд (Ford).