Vodafone ще съкрати 11 000 работни места през следващите три години, както пролича от плановете на новия главен изпълнителен директор. Съкращенията се равняват на повече от една десета от работната сила и ще засегнат централата в Обединеното кралство и други страни, съобщи Би Би Си (BBC).

Маргерита Дела Вале, която е и финансов директор на Vodafone, каза, че "представянето на компанията не е достатъчно добро".

Vodafone има две централи в Обединеното кралство, централен офис в Рединг и офис на групата в лондонския Падингтън.

Фирмата вече очерта плановете си за съкращаване на работни места в Германия и Италия.

Дела Вале, която беше назначена за нов шеф на Vodafone през януари, каза: "За да доставя постоянно, надеждно, Vodafone трябва да се промени".

"Моите приоритети са клиентите, простотата и растежът. Ще опростим нашата организация, премахвайки сложността, за да си възвърнем конкурентоспособността."

Компанията обяви съкращенията на работни места, след като отчете леко увеличение на продажбите за цялата година до 45,7 милиарда евро (39,7 милиарда паунда) и спад в печалбите преди данъци.

По прогнози приходите ще бъдат "като цяло равномерни" за текущата финансова година.

Бившият шеф на Vodafone Ник Рийд се оттегли през декември на фона на опасенията относно представянето на групата. Той разкри планове за постигане на около 1 милиард евро спестявания от разходите в телекомуникационната компания и сигнализира, че са вероятни съкращения на работни места.