Прочутият германския производител на фотоапарати Лайка  възражда митичния съветски Зенит  над 30 години след спирането на серийното му производство с нов модел, който беше представен днес, съобщи "Франс прес". Типичният му дизайн е съхранен, но апаратът е адаптиран към епохата на цифровизацията.

Новият фотоапарат ще се казва Зенит М (Zenit M) и ще има обектив, произведен в Москва, но сглобяването ще се извършва в Германия с технологиите на Лайка, съобщи руският държавен конгломерат Ростех, който контролира руския производител. 

Дизайнът на Зенит М е вдъхновен от историческите модели на завода - Зенит Е и Зоркий, които, по ирония на съдбата, са били вдъхновени от. . .Лайка.

Заводът КМЗ е част от компанията за оптика Швабе, контролирана от Ростех. До 1986 година там са произведени близо 8 милиона броя от емблематичния фотоапарат Зенит Е. След това той е бил произвеждан в ограничени количества, но от 2005 година производството на фотоапарати и камери спира и предприятието се специализира в производство на обективи.

Телеметричният цифров фотоапарат ще се основава на технологията на Лайка М Тип 240 (M Type 240) с обектив, разработен и произведен изцяло в Русия, със 100 процента руски компоненти и материали.

Новият апарат, който беше представен днес на фотографското изложение в Кьолн, ще бъде пуснат в продажба от декември в Европа, а от януари 2019 година и в Русия. Цената му е между 5000 и 6000 евро.