Компанията за космически полети на милиардера Ричард Брансън "Върджин орбит" (Virgin Orbit Holdings) обяви фалит, предаде Ройтерс. Фирмата е подала заявление за защита от кредитори по Глава 11*, след като не успя да набере дългосрочно финансиране, необходимо й да се възстанови след неуспешното изстрелване на ракета през януари.

"Върджин орбит" е специализирана в извеждането на космически спътници в орбита.

Базираната в Лонг Бийч, Калифорния, компания е внесла иска си в районния съд в щата Делауеър и е поискала разпродажба на активите си. Миналата седмица фирмата обяви, че ще съкрати 85 на сто от служителите си, или 750 човека.

Самолет Boeing 747-400 на Virgin Orbit, наречен с името Cosmic Girl, се готви за кацане във въздушно-космическата база Mojave в пустинята северно от Лос Анджелис на 25 май 2020 г.

Снимка: AP/БТА

"На този етап вярваме, че процесът по Глава 11 представлява най-добрия път напред за идентифициране и финализиране на ефективна продажба при максимална стойност", каза главният изпълнителен директор на "Върджин орбит" Дан Харт в свое изявление.

Компанията изчисли стойността на активите си на около 243 милиона долара, а задълженията на 153,5 милиона долара към 30 септември 2022 г.

В края на миналия месец се разбра, че друга фирма на Брансън - "Върджин инвестмънтс", предоставя на "Върджин Орбит" 8,8 милиона британски лири (10,0 милиона евро), за да изплати обезщетения на съкратените. Компанията очаква общите й разходи във връзка със съкращенията да достигнат 13,79 милиона евро.

В началото на януари т.г. ракета на "Върджин Орбит" не успя да осъществи първото извеждане на спътник в орбита от територията на Обединеното кралство, след като дни по-рано - през декември, получи лицензи за първото в историята изстрелване в космоса, осъществено от Великобритания. 

"Върджин орбит" стана публична компания през 2021 г., набирайки 255 милиона долара по-малко от очакваното. Отделя се от фирмата за космически туризъм на Брансън Virgin Galactic през 2017 г.

Приблизително 75% от акциите в капитала на "Върджин орбит" са собственост на Virgin Group. Ройтерс съобщи миналия месец, че базираният в Тексас бизнесмен Матю Браун е водил преговори за инвестиране на 200 милиона долара в компанията. Тези преговори се провалиха, съобщиха източници на агенцията миналата седмица.

*Фалитът по Глава 11 позволява на компанията да остане в бизнеса и да преструктурира задълженията си.

Ако компания, която подава документи за третиране по Глава 11, избере да предложи план за реорганизация, това трябва да е в най-добър интерес на кредиторите.

Ако длъжникът не представи план, кредиторите могат да предложат такъв вместо него.

Много големи корпорации, включително General Motors и K-Mart, са използвали фалитите по Глава 11 като възможност да преструктурират дълговете си, като същевременно продължават да правят бизнес.