Компанията за споделено пътуване "Юбер" (Uber) регистрира приток от европейски таксиметрови шофьори, присъединяващи се към нейната платформа. Това е заявила в интервю за Ройтерс Анабел Диас, вицепрезидент на "Юбер", отговарящ за бизнеса със споделена мобилност, предаде БТА.

Бизнесът на "Юбер" в Европа е силен въпреки продължаващата несигурност относно трудовите правила около "икономиката на работата по отделни заявки" (Gig еconomy), е казала още Диас.

Според нея пазарите в Европа, Близкия изток и Африка "растат доста добре, като данните показват ръст, вариращ от 10 до над 50 процента в някои от нашите географски области".

Най-големите европейски пазари на компанията са Великобритания, Франция, Германия и Испания.

Те имат "много стабилно бизнес представяне с много иновации, включително разработване на нашето таксиметрово решение във всички тези страни", е добавила Диас.

Делът на използващите мобилното приложението на "Юбер" европейски таксиметрови шофьори се е удвоил през дванадесетте месеца, приключващи в края на април, до 10 процента, посочват от компанията.

Таксиметровите шофьори, които използват приложението, го смятат за допълнение към техния бизнес.

Конфликтът между таксиметровите компании и "Юбер" отслабна след въвеждането на правила, изискващи шофьорите на компанията да имат търговски лиценз, за да осъществяват превози.

Европа е била източник на 2,1 милиарда долара от приходите на "Юбер" през януари - март 2023 г., което е представлявало около 24 процента от общите приходи на компанията, превръщайки региона в най-големия й пазар извън САЩ.