Китайската компания за недвижими имоти Синик (Sinic) предупреди, че няма да може да погаси кредит заради липса на ликвидност, предаде Франс прес. Това се случва, в момент когато секторът е разклатен от трудностите на гиганта Евъргранд (Evergrande), който е на ръба на фалита.

Синик е поредната китайска компания за недвижими имоти, която обяви, че се сблъсква със сериозни финансови затруднения. Новината за нея идва след вчерашните оставки на двама директори на друга китайска група от сектора - Фантазия (Fantasia), която също се затруднява да изплати дълговете си. Тази компания за недвижими имоти оповести, че не е в състояние да погаси кредит от 250 милиона долара (216 милиона евро), чийто последен падеж е на 18 октомври.

Синик смята, че няма да има достатъчна ликвидност, за да извърши плащането, уточни компанията в комюнике, публикувано днес.

Фирмата трябва да погаси и друго задължение от 250 милиона долара през януари, както и 210 милиона долара през юни 2022 година.

Синик попадна в заглавията на вестниците миналия месец, когато акциите на групата поевтиняха с 87 процента на Хонконгската борса на фона на проблемите с гиганта Евъргранд.

Заради случилото се шефът на Синик е загубил над 1 милиард долара, според списание "Форбс". Оттогава Хонконгската борса спря търговията с акции на Синик.

Тези трудности изкарват на преден план опасенията в Китай около сектора на недвижимите имоти, който е от ключово значение за растежа на втората по големина икономика в света, отбелязва АФП.