Huawei и ZTE могат да влязат в търговското споразумение на САЩ и Китай, като Вашингтон не обсъжда възможността за сваляне на обвиненията срещу Huawei. Това заяви американският президент Доналд Тръмп. 

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че има вероятност китайските телекомуникационни компании Huawei Technologies и ZTE Corp да бъдат включени в търговското споразумение, което в момента се договаря между Вашингтон и Пекин.

Министерството на правосъдието в САЩ обвини Huawei и нейният главен финансов директор в нарушаване на американските санкции срещу Иран и опит за скриване на незаконните практики, пише Investor.bg.

По отделно дело ведомството съди производителя на телекомуникационно оборудване в кражба на технологии от компанията T-Mobile US Inc.

Пред репортери в Белия дом американският президент заяви, че към момента Вашингтон не обмисля възможността да бъдат свалени обвиненията срещу Huawei. Въпросът за действията на компанията ще бъде повдигнат идните седмици, но "сега не е нещо, което обсъждаме".

Миналата година американските производители на оптична техника получиха забрана да продават свои продукти на другата китайска компания ZTE за срок от седем години. Мярката бе наложена, след като през 2017 фирмата се призна за виновна по обвинения в конспирация за нарушаване на американските санкции срещу Иран.

Бизнесът на ZTE се върна към нормалното си състояние, след като компанията плати 1,4 млрд. долара глоби и подмени целия си управителен съвет, като преди това тя трябваше да заплати друга глоба от 2017 в размер на близо 900 млн. долара.