ТЕЦ "Бобов дол" и Топлофикациите в Перник, в Русе и в Бургас разпространиха позиции до медиите относно съвместната акция на Европрокуратурата, ГДБОП и ДАНС, при която и в четирите централи е била извършена проверка.

"При проверка сме оказали пълно съдействие на оторизираните органи", заявяват от ТЕЦ "Бобов дол". Оттам потвърждават, че са предали изисканата документация на проверяващите институции и са категорични, че през годините винаги са спазвали стриктно европейското и българско законодателство.

"Спокойни сме и нямаме никакви притеснения за провеждащите се действия", подчертават от Топлофикацията в Русе. От дружеството също обясняват, че са предали всички изискани документи на властите.

От Топлофикацията в Перник са категорични, че уважават проверката на Европрокуратурата, ДАНС и ГДБОП, но посочват, че винаги са спазвали както българските, така и европейските закони.

"Ще продължаваме да доставяме коректно и отговорно топлоенергия на бургазлии така, както го правим през всички тези години", заявяват и от Топлофикацията в Бургас.

Ден по-рано от Европейската прокуратура съобщиха, че в България се извършват десетки претърсвания и действия по разследване на възможна измама със системата за търговия на ЕС с емисии парникови газове, като възможните загуби са за милиони евро.

Събраните улики сочат, че не са съобщавани пълните количества на замърсяването и така не са били плащани дължимите към бюджета суми. Отбелязва се, че по-високото замърсяване води и до влошаване на качеството на въздуха у нас.

Над 150 полицаи са участвали в претърсвания, извършени в 11 български града, в сътрудничеството на Главната дирекция за борба с организираната престъпност и Държавната агенция за национална сигурност.

Извършени са над 40 обиска, разпитани са над 70 свидетели. Разследващите са иззели мобилни телефони, лаптопи и документи.