Компанията производител на електромобили "Тесла" е спечелила за първи път за тримесечие над 1 милиард долара, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

През второто тримесечие компанията е доставила 201 250 коли, което е невиждано ниво въпреки недостига на електронни чипове и проблеми с доставките, които засягат автомобилния сектор от началото на годината.

Нетната печалба на групата се е умножила десетократно за изминалото тримесечие и е достигнала 1,14 милиарда долара. Оборотът на Тесла е почти удвоен, за да достигне 11,96 милиарда долара.

Приходите на "Тесла" от продажбата на въглеродни кредити на други предприятия обаче започват да намаляват и през второто тримесечие те са били 354 милиона долара спрямо 518 милиона долара през предходното тримесечие.

"Тесла" дълго време доминираше на пазара на електромобили, но с появата на модели на "Фолскваген" и на "Форд" тя се сблъсква с нарастваща конкуренция. Сега "Тесла" представлява 64 процента от продажбите на електромобили в САЩ през второто тримесечие спрямо 71 процента през предходното и 83 процента за същия период на миналата година.

По повод оповестяване на резултатите за второто тримесечие шефът на "Тесла" Илон Мъск каза, че ситуацията с полупроводниците си остава сериозна и че не се знае колко ще продължи тя. Досега "Тесла" успяваше да заобиколи част от проблема като използваше нови модели чипове и пренаписваше софтуери.

"Но през останалата част от годината нашият растеж ще зависи от най-малкия елемент от нашата верига за доставки", каза Мъск.

"Тесла" не се отказва и от прогнозите да увеличи средно с 50 процента доставките си на година в продължение на няколко години. Относно изграждащите се заводи в Берлин и Остин, компанията смята, че е на прав път, за да произведе първите си коли Модел Y там през настоящата година. За сметка на това обаче, за да се фокусира повече върху тези заводи и заради предизвикателствата в международната верига за доставки, "Тесла" е решила да отложи за догодина началото на производството на камиона си Семи. Ще има закъснение и в производството на електрическия пикап Сайбъртрак.