През вчерашния "черен понеделник" за фондовите борси общото състояние на 500-те най-богати хора в света е намаляло с близо 139 милиарда долара заради срива на фондовите борси в САЩ и други страни по света. Това сочи оценка на агенция Блумбърг.

Това са най-големите загуби за милиардерите, които влизат в този рейтинг на агенцията, откакто от октомври 2016 година тя следи състоянието на състоянията им.

Главният изпълнителен директор на френската група Луи Вюитон Моет Хенеси (Louis Vuitton Moet Hennessy) Бернар Арно и президентът на Амазон (Amazon) Джеф Безос са изгубили по 4,8 милиарда долара или най-много от всички други в списъка на богаташите на Блумбърг.

Безос продължава да бъде най-богатият човек в света, а Арно е на трета позиция.

Състоянието на собственика на търговската верига за облекло Зара (на испански Сара - Zara) Амансио Ортега е намаляло с 4 млрд. долара, а на шефа на компанията Фейсбук (Facebook) Марк Зукърбърг - с 3,48 млрд. долара. Богатството на един от основателите на компанията Гугъл (Google) Лари Пейдж се е стопило с 2,7 млрд. долара.

Сред руските милиардери президентът на Лукойл Вагит Алекперов търпи най-големи загуби - 1,21 млрд. долара. На второ място е президентът на Новатек Леонид Михелсон, чиято състояние е намаляло с 692 млн. долара, а на трето е вицепрезидентът на Лукойл Леонид Федун, чието богатство се е свило с 508 млн. долара, отбелязва ТАСС.