Екологични организации предявиха днес иск пред френски съд за 110 000 евро за нанесени щети от стоманодобивния гигант "АрселорМитал" (ArcelorMittal), предаде Франс прес.

Причината за това е, че в продължение на няколко години компанията не е спазвала закона за изхвърляне на замърсяващи околната среда емисии в завода си в Фо-сюр-мер, близо до Марсилия.

Ищците обвиняват "АрселорМитал", че е нанесъл сериозни вреди на околната среда и най-вече на качеството на въздуха и здравето на местните жители в район, в който те и без това са подложени на силно замърсяване на въздуха, добавя БТА.

Бензин, серен диоксид, азотен оксид - заводът във Фо-сюр-Мер не е спазвал фиксираните от закона ограничения за емитирането на тези замърсители между 2013 и 2018 година. Това заяви адвокатът на Френската федерация на асоциациите за защита на природата и околната среда (FNE) Матийо Виктория пред съда в южния френски град Екс-ан-Прованс.

Властите нееднократно са изпращали на компанията през този период официални уведомления за надвишаване на вредните емисии, най-вече на бензола (10 пъти над разрешените стойности) или на праховите частици (почти 100-процентово надвишаване), припомня федерацията.

Жоел Херщел, която защитава стоманодобивния гигант, посочи, че АрселорМитал е загрижен за въглеродния си отпечатък, обяснявайки разминаването с правилата с подмяната на 136 коксови пещи. Според нея това е доста продължителен процес, за да се спази административния срок.

Групата неотдавна съобщи, че иска да постигне въглеродна неутралност до 2050 година и заяви, че държавна помощ от 15 милиона евро ще позволи на завода във Фо-сюр-Мер да се превърне в еталон в тази област.