Ирландският нискотарифен авиопревозвач Райънеър (Ryanair) съобщи днес, че печалбата за първата половина на финансовата му годината се е понижила със 7 на сто, тъй като се е изправил пред увеличаване на разходите и отмяна на полети заради недостига на персонал и стачки на авиодиспечери, предаде Асошеийтед прес.

Печалбата преди отчитане на еднократни фактори е спаднала до 1,20 млрд. евро (1,38 млрд. долара) през шестте месеца до септември спрямо 1,29 млрд. евро година по-рано. Чистата печалба се е понижила с 11 на сто до 1,15 млрд. евро.

Разходите за гориво са скочили с 22 процента на фона на поскъпването на енергоносителите. Разходите за персонал са се повишили с 33 процента, след като най-големият нискотарифен превозвач в Европа призна синдикатите и служителите му договориха по-високи възнаграждения.

Райънеър предупреди също така за все по-голямата опасност Великобритания да излезе от ЕС без споразумение за бъдещите търговски отношения.

Продължаваме да се притесняваме, че времето за постигане на такова споразумение изтича, каза шефът на компанията Майкъл О'Лиъри.