Фармацевтичната компания "Софарма Трейдинг" АД вече притежава 100% от сръбската компания Lekovit, съобщават от компанията. Това стана възможно, след като дружеството прибави към вече притежавания от него мажоритарен дял от 70% и новопридобития миноритарен дял на д-р Драган Петрович в Lekovit d.o.o.

Сумата, за която "Софарма Трейдинг" придобива 30-процентния дял, не е упомената.

Така най-голямата компания по приходи в сектора на грижата за здравето в България прави следваща стъпка в разширяването на дейността си на сръбския пазар и развитието си в стратегически инвеститор в целия регион.

В търсене на мащаб и продължаващ динамичен растеж, "Софарма Трейдинг" започна своята регионална експанзия като навлезе на сръбския пазар през май 2015 г.

Първоначалните планове на компанията целяха навлизането на местния пазар чрез портфолио от ексклузивни брандове, а през лятото на 2017 г. бяха последвани и от придобиването на мажоритарния дял от най-бързо развиващия се фармацевтичен дистрибутор в Сърбия - Lekovit d.o.o.

През последната година българският инвеститор се фокусира върху успешната интеграция на сръбската компания, както и върху постигането на значителен ръст на операциите в настоящия сегмент - аптечен пазар и развитие на нови бизнес линии - болничен пазар, посочват от "Софарма Трейдинг".

От публичното дружество заявяват още, че като компания, оперираща в ключовите сегменти в сектора на грижата за здравето - търговия на едро, ритейл, медицинска апаратура и други, "Софарма Трейдинг" планира да приложи своя диверсифициран бизнес модел в Сърбия и целия регион.

"Нашата първа стъпка е да се превърнем в лидер в Сърбия като разширим значително операциите и логистичния си потенциал. Развитието ще бъде използвано като фундамент за регионалната експанзия, тъй като "Софарма Трейдинг" вижда Източна Европа и особено Балканите, като голяма възможност за растеж", коментира Димитър Димитров, изпълнителен директор на групата "Софарма Трейдинг".

За последните дванадесет месеца акциите на "Софарма Трейдинг" поевтиняват с 12,03% до 6,950