Работниците и служителите в ТЕЦ "Марица" 3 в Димитровград се обявиха в защита на техните работни места поради нагнетяващото се напрежение в града и ще излязат мирно пред дружеството в неделя в 11 часа, за да го изразят публично, съобщават от пресцентъра на централата.

"Не желаем повече група активисти да настройва обществеността в Димитровград умишлено срещу нас и то с неподплатени и неотговарящи на реалността твърдения. По цял ден четем какви нелепици се публикуват в социалните мрежи по адрес на дружеството. Крайно време е това да спре и да ни се позволи да работим нормално. В последната година инвестирахме много и считаме, че резултатът е видим", коментира Юлиян Семерджиев от Борда на директорите.

Очаква се много от служителите да се включат в акцията заедно със своите семейства, които също ще бъдат пряко засегнати, ако работата на дружеството бъде ограничена. Дружеството е сред най-големите работодатели в района, допълват от пресцентъра.

"Все още не можем да повярваме, че в една правова държава част от Европейския съюз е възможно световна екологична организация да представя публично като "геройство" незаконното нахлуване и поругаване на частна собственост. За нас това е наказуем акт, който постави в риск много невинни граждани предвид разпалването на котела, което бяхме започнали и намиращата се в близост подстанция на ЕСО, а не повод за приветствия и почести. Искаме да защитим работните места на близо 300 димитровградчани и сме решени да случим енергийния преход в дружеството", каза още Семерджиев.

От дружеството са входирали сигнал до българската прокуратура, в който подробно е описана случката от понеделник, и се надяват подобни незаконни и манипулативни актове да спрат да се извършват на техен гръб.

"Потресени сме от безотговорността и арогантността не само на тези, които незаконно се качиха на охладителната кула, а и на всички онези, които получават пари, за да разпространяват неверни твърдения по адрес на дружеството публично. Крайно време е терорът върху ТЕЦ Марица 3 да престане! Единственото, което искаме е да работим спокойно и да ни се позволи да завършим започнатите инвестиции с цел екологизиране на производството на енергия в Димитровград", подчерта Юлиян Семерджиев.

От дружеството смятат, че у жителите на Димитровград се насажда неоснователно страх и омраза във връзка с работата на дружеството, благодарение на ежедневното разпространяване на невярна информация.

"Днес се събрахме, за да заявим публично решителността си, че подобни действия не бива да продължават да бъдат толерирани! ТЕЦ "Марица" 3 е енергиен обект, в който работят съоръжения с повишена опасност. Използват се и се съхраняват различен вид горива. Ето защо продължаващото публично оповестяване на невярна информация, касаеща замърсяване на околната среда вследствие на дейността, съчетано с допускането на подобен род акции от страна на външни лица би могло да създаде сериозна опасност не само за служителите ни, а и за гражданите, които по случайност са в близост. Ако отговорните за разпространяването на лъжи не понесат отговорност, това може да отправи послание към други членове на обществото, че за подобни хулигански деяния и лъжи не се носи отговорност", каза още Юлиян Семерджиев.

Той обясни, че дейността на ТЕЦ "Марица" 3 е изцяло в унисон с действащото законодателство и ежедневно се извършват проверки от компетентните органи, които не констатират проблеми, каквито се коментират най-вече в социалните мрежи, което е безспорно доказателство, че умишлено се публикуват лъжи.