Холандският промишлен гигант "Филипс" (Philips) обяви, че през третото тримесечие на годината е установил загуба от 1,3 млрд. евро, предадоха Ройтерс и АФП. Нидерландската компания, която в последните годни се специализира в производството на медицинско оборудване, дължи част от негативния си резултат на изтегляне от пазара на апарати, подпомагащи хората със заболяването сънна апнея.

Базираната в Амстердам компания изтегли респираторите през юни миналата година, след като обяви, че потребителите са изложени на риск от вдишване или поглъщане на парчета токсична звукопоглъщаща пяна, която може да причини дразнене и главоболие.

В отговор на резултатите главният изпълнителен директор на дружеството Рой Якобс обяви, че се налагат съкращения в размер на 4000 работни места.. Групата очаква приблизително 300 милиона евро такси през следващите няколко тримесечия след незабавното стартиране на тези действия по преструктуриране.

Общите продажби са нараснали с 4 на сто до 4,31 млрд. евро, но тези на сравнима база (на същите пазари и клиенти, бел. ред) са спаднали с 5 на сто, отбелязва Ройтерс.