Японската корпорация "Бриджстоун" (Bridgestone), един от най-големите производители на автомобилни гуми в света, съобщи, че е продала руските си активи на руската холдингова компания "Ес8 кeпитъл" (S8 Capital), която вече сложи ръка на активите на няколко западни концерна, напускащи Русия, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

"Бриджстоун", която е в Русия от 1998 г., обяви през март 2022 г., че спира цялата си производствена дейност в страната и замразява новите инвестиции в отговор на руската инвазия в Украйна.

Японската компания, която дълго търсеше купувач на активите си, обяви, че прехвърля бизнеса си на "Ес8 кeпитъл", в който наетите в Русия са 1000 души. Цената на сделката, която е получила всички необходими регулаторни одобрения, не се разкрива.

"Бриджстоун" продава на руския холдинг завода си за производство на гуми в Уляновск, както и офисите си в Москва.

"Въздействието на прехвърлянето на активите на "Ес8 кeпитъл" върху консолидираните ни резултати за 2023 г. ще бъде минимално", посочват от японската компания, допълвайки, че местният пазар през 2022 г. е съставлявал едва 2 на сто от приходите й.

Според "Ес8 кeпитъл" заводът в Уляновск има производствен капацитет от 2,8 милиона гуми годишно. Холдингът придоби вече активите на "Континентъл" (Continental) и "Кордиънт" (Cordiant), с което производственият му капацитет възлиза на 15 милиона гуми годишно.

"Ес8 кeпитъл" е собственост руския предприемач от арменски произход Армен Саркисян и разработва ИТ решения във финансите, търговията на дребно и телекомуникациите. Холдингът придоби активите и на производителя на подемно оборудване "Отис уърлдуайд" (Otis Worldwide) и на германската технологична група "Бош" (Bosch).