Основателят и главен изпълнителен директор на Хуавей (Huawei) Жън Чжънфей заяви пред Блумбърг, че ответни мерки на Пекин срещу Епъл (Apple Inc) са малко вероятни и че той ще се противопостави на такова действие на Китай, предадоха Ройтерс и ТАСС.

На въпрос за призивите в Китай да бъдат взети ответни мерки срещу Епъл, директорът каза, че ще "протестира" срещу всякаква такава стъпка, ако тя бъде направена от Пекин, допълва БТА.

"Първо, това (китайско отмъщение срещу Епъл) няма да се случи и второ, ако се случи, аз ще съм първият, който ще протестира", посочва Жън Чжънфей в интервю за Блумбърг.

"Епъл - това е водеща в света в компания, без нея не би имало мобилен интернет. Ако не беше Епъл да ни помогне да покажем целия свят, нямаше да видим красотата на обкръжаващия ни свят", коментира директорът на Хуавей, цитиран от ТАСС.

Жън Чжънфей нарече американската компания свой учител и казва, че никога не би се съпротивлявал срещу своя учител. Шефът на Хуавей призна, че ограниченията на износа от администрацията на американския президент Доналд Тръмп ще прекъснат двегодишното лидерство, постигнато от компанията спрямо конкурентите му, но допълни, че компанията или ще увеличи доставките на чипове, или ще намери алтернативи, за да запази преднина при смартфоните и 5Джи (5G).