Големи търговски вериги за нехранителни стоки заявиха, че не изключват "организиране на протести и различни форми на гражданско неподчинение", ако не им бъде позволено да отворят - без да се прави "изкуствено разграничение на база нетна търговска площ".

Предупреждението се отправя в отворено писмо, подписано от Техномаркет, Технополис, Зора, Praktis, Mr. Bricolage, Aiko, Carpet Max, Praktiker, HomeMax, TechMart, Domko, Decathlon, Мебели Виденов, Jysk, SportDepot, Matstar, Mania, до премиера, вицепремиер и министри и до Националния оперативен щаб. Те настояват наложената забрана да работят да бъде преустановена или постигната равнопоставеност на всички сектори.

Ако пък епидемичната обстановка го налага - да бъдат затворени всички.

Сдружението за модерна търговия (СМТ) подкрепи искането на групата търговски вериги, като апелира мерките за ограничаване на дейността на големите нехранителни магазини да не бъдат удължавани след 11 април 2021 година както и големите търговски центрове, тип "мол" и "ритейл парк" да бъдат отворени от 12 април, а не от 1 май. Според СМТ целият сектор за търговия на дребно е в шокова ситуация.

Българската асоциация на ритейл центровете (моловете) не закъсня да се включи в атаката с призив да им позволят да отворят на 12 април.

В настоящата ситуация някои бизнеси са по-облагодетелствани от други на принципа на своята търговска площ. Възниква въпросът как беше изчислено, че магазин с площ 300 кв. м може да работи и е безопасен, а магазин с площ 301 кв. м трябва да бъде затворен и е опасен за разпространението на вируса, питат посочените търговски вериги. Отбелязват, че предлаганите от тях продукти биха могли да се отнесат, наред с хранителните, към стоките от първа или съществена необходимост.

И когато са затворени клиентите се насочват към други, по-малки търговски обекти, които успешно продават същия асортимент. Това води, освен до струпване на хора, но и до нелоялна конкуренция, оплакват се търговските вериги. Те предупреждават, че ситуацията им нанася изключително големи щети и затова очакват адекватна подкрепа от страна на държавата. Стъпки в правилна посока, според тях, биха били освобождаването от данък сгради и такса смет за периода на затваряне на обектите и освобождаването на компаниите от данък печалба за 2021 година.

Търговските вериги за нехранителни стоки протестират срещу наложените мерки, определяйки ги като дискриминационни и грубо нарушаващи правилата на равнопоставеност и конкуренция, и настояват всички участници на пазара да бъдат третирани еднакво. Също така искат магазините, които продават приоритетно хранителни стоки, да бъдат задължени да спрат от продажба всички нехранителни стоки, които не са от първа необходимост до момента на отваряне на другите търговски обекти, каквато е практиката в много страни от ЕС.

В апела се изтъква, че големите търговци на нехранителни стоки плащат данъците си в България, работят изцяло "на светло" и осигуряват служителите си върху пълните им възнаграждения.

В заключение се иска да бъдат отворени всички търговски обекти за нехранителни стоки. И се предупреждава, че в противен случай ще компаниите ще бъдат принудени да предприемат активни действия за масово отразяване на позицията си, като не изключват и организиране на протести и различни форми на гражданско неподчинение.

От Сдружението за модерна търговия на свой ред заявиха, че наложените на 18 март и удължени на 30 март ограниченията водят до изключително тежки икономически последствия не само за търговците, но и за всички компании, свързани с ритейл сектора - доставчици на стоки, логистични, охранителни и фасилити мениджмънт фирми и т.н. Всички те са поставени в шокова ситуация, тъй като при затваряне, на каквото сме свидетели в момента, разходите на компаниите остават в почти пълния си размер, а в същото време приходите им са редуцирани почти до нула.

От СМТ предупреждават, че ново удължаване на затварянето на големите нехранителни магазини и на търговските центрове неминуемо ще доведе до верижно влошаване на финансовото състояние на много компании в сектора, до ръст на междуфирмената задлъжнялост и на безработицата. Не трябва да забравяме, че само в този сегмент от ритейл сектора са заети над 10 000 човека и мерките засягат техните повече от 10 000 домакинства. Ще се стигне и до негативни ефекти и за държавния бюджет.

Какво предлагат от организацията:

  • Обхватът на мярка "Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП" през НАП, която предвижда подкрепа за затворени малки и средни предприятия в размер на 10% от оборота без ДДС, да бъде разширен и към големите компании.
  • Обхватът на мярка "Подкрепа за средни предприятия по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" също да бъде разширен към големи предприятия.
  • Да се разшири обхватът на програма "Запази ме" като в нея да могат да бъдат включени и служители на затворени обекти, които към момента нямат право на компенсации по мярката. Това са юристи, финансисти, служители за дистанционно обслужване на клиенти, охрана, поддръжка и така нататък.
  • Редуциране на данък сгради и такса смет за периода на затваряне на обектите;
  • Замразяване на данъчните плащания за периода на затваряне на обектите.
  • Освобождаване на засегнатите компании от данък печалба за 2021 година.

От СМТ смятат, че отварянето на нехранителните магазини и на търговските центрове ще даде достъп на хората до широк спектър от продукти, включително и такива от първа необходимост като специални бебешки храни и пелени, продукти за лична хигиена, за дезинфекция на дома, за пречистване на въздуха, материали за спешни ремонти, продукти за грижа за бебето, специални облекла и много други. Тези стоки се предлагат от големите търговци, при строго спазване на дистанция на достатъчно големи площи и при прилагане на противоепидемичните мерки в пълния им размер, се казва в заключение на съобщението на сдружението.

Близо пет месеца сме затворени и към настоящия момент очакваме от държавата ефективна финансова подкрепа, тъй като програмите за подпомагане са насочени към малки и средни предприятия, към които повечето търговски центрове не спадат, посочват от асоциацията. Това се казва в писмо до премиера Бойко Борисов на Българската асоциация на ритейл центровете. Нямаме никаква яснота докога заетите в бранша над 150 000 души и техните семейства ще бъдат заложници на така създалата се ситуация и дискриминационни решения, пише още в писмото.