Schneider Electric сложи на масата темата за захранване на Новия електрически свят с умна зелена енергия. Давайки старт на Innovation Summit World Tour 2021, в своето обръщение Жан-Паскал Трикоар, президент и главен изпълнителен директор на Schneider Electric, се застъпи за осъществими стъпки към нулев въглероден отпечатък, залегнали в доклада "Императивите на 2030 г.: надпревара с времето", изготвен от Института за изследване на устойчивостта към компанията.

В обръщението си по време на Innovation Summit World Tour Трикоар апелира към присъстващите да предприемат ключови мерки за декарбонизация.

Президентът на компанията предложи проучването като план-програма, която да задържи глобалното затопляне в рамките на траекторията от 1,5 градуса по Целзий. Именно този доклад излага необходимостта от намаляване на емисиите с 30-50 процента през настоящето десетилетие в сравнение с текущите нива. 

Източник: Schneider Electric

Електричеството прави енергията зелена и е най-вярната посока към декарбонизация. Дигиталното прави енергията умна, за да стимулира ефективността и да елиминира отпадъците. Именно тази връзка между традиционните електроразпределителни устройства и мрежи и дигиталното води до Електрическа енергия 4.0, горивото на Новия електрически свят.

Това е най-бързият път към по-чиста, по-интелигентна и по-ефективна енергия, смятат експертите.

"Светът вече е свикнал с концепцията за редуващите се индустриални революции и днес често говорим за Индустрия 4.0. По същия пример създаването на енергия и достъпът до нея минават през промени в годините и днес моделите поставят нуждата от това да мислим и обхванем темата през новата призма - Електрическа енергия 4.0.", разясниха от Schneider Electric.

Електричеството е най-ефективната енергия (доказано тя е от 3 до 5 пъти по-ефективна от другите източници) и най-добрият вектор за декарбонизация (очаква се електроенергията от възобновяеми източници да нарасне 6 пъти до 2040 г. и от 6% в момента да скочи до 40% през следващите 20 години). 

Електрическа енергия 4.0 или комбинацията от електрическото и дигиталното, ще подхранва двупосочната децентрализирана енергийна мрежа на бъдещето. Потребителите и компаниите ще могат да генерират в изобилие своя собствена чиста енергия чрез възобновяеми източници и микрорешетки, за да я използват, съхраняват или дори продават на пазара.

Иновациите днес разчитат основно както на електроенергията, така и на дигиталната сфера: от устройствата, които правят живота ни по-добър, през онлайн работата у дома до електронната мобилност. А Schneider Electric допринася за промяната в света, като си поставя за цел да направи бизнес дейностите на своите клиенти и партньори по-устойчиви.

По време на Innovation Summit World Tour Schneider Electric представи своите дигитални иновации за намаляване на въглерода в домове, сгради, центрове за данни, електрически мрежи и промишлени сектори. 

Центрове за данни: Новото APC™ Smart-UPS™ Ultra 5kW е първото в сектора непрекъсваемо захранване (UPS) от 5kW, създадено да осигури повече енергия, гъвкавост и интелигентен мониторинг при минимален отпечатък, като освобождава ценно IT пространство за приложения на локално разпределените мрежи.

Клиентите на центрове за данни от Schneider са редуцирали своя въглероден отпечатък с 37 на сто, отбелязват от компанията.

Умни домове: Schneider обяви своята серия от интелигентни устойчиви решения за дома, включително Wiser които помагат в борбата с разхищението на енергия.

До 2050 г. се очаква домакинствата да станат най-големият потребител на електроенергия и да имат най-голям принос за емисиите на CO2 с цели 34%, генерирани от домовете.

Издръжливи дигитални мрежи: Гамата на Schneider с технология за чист въздух без елегаз (SF6) за мрежи с нулев отпечатък се разшири с RM AirSeT, основен модул за електрически пръстен с модулно разпределително устройство, както и с MCSeT Active, активно разпределително табло средно напрежение с въздушна изолация.

Умно електрическо разпределение: Препозиционирането на дигиталните продукти на Schneider за ниско напрежение TeSys Giga, Canalis Busbar, PrismaSeT Active, New Gen ComPacT, TransferPacT и EcoStruxure Power™ ще осигури по-опростено, по-устойчиво, безопасно и сигурно потребителско изживяване за инсталационните екипи и сервизните партньори за подобряване на устойчивостта на растящата дигитална икономика в света.

"Стъпковите промени в ефективността и гъвкавостта могат да бъдат постигнати чрез изкуствен интелект, технология за цифров двойник, човешки принос, подкрепен от усъвършенствани анализи, и агностичен индустриален софтуер за доставчици, вкл. софтуера Performance Intelligence от AVEVA", разказват още от Schneider Electric.

Компанията представи и първата в света система за автоматизация, ориентирана към софтуера, която безпроблемно интегрира IT и OT услуги за повишаване на сигурността и увеличаване на трайността на системата и улеснено развитие във времето. EcoStruxure™ Automation Expert 21.2 осигурява на водоснабдителните и водопречиствателните станции пълно управление на жизнения цикъл. Като универсално решение за автоматизация EcoStruxure™ Automation Expert може да бъде внедрен и с наличен хардуер. Виртуализираният контролер може да работи на всяко локално разпределено устройство с Windows или Linux, осигурявайки на промишлените предприятия безпрецедентна гъвкавост. Този тип дигитално сътрудничество има потенциал да освободи повече от 100 млрд. долара за различните промишлени сектори, смятат анализаторите.

EcoStruxure Machine увеличава ефективността на машиностроителите и съкращава времето за разработка. С новия многофункционален носител Lexium MC12 за транспортиране, групиране и позициониране на продукти производителите на оригинално оборудване могат да постигнат по-висока производителност и безпрецедентна гъвкавост, както и до 40% икономии от инвестиционните разходи и 50% по-бърз монтаж и въвеждане в експлоатация на машината. В комбинация с технология за цифров двойник новият многофункционален носител намалява времето за конструиране на машината и пускането ѝ на пазара с до 30 на сто.

Това разширяване на портфолиото от клиенти се дължи на нарастващото търсене на консултантските услуги на Schneider, които съчетават амбиция и действие в т.ч.:

  • консултации относно мерките за опазване на климата и свързаните с тях услуги за декарбонизация и оценка на климатичния риск;
  • комуникационни услуги, включително отчитане/оценяване по ESG (опазване на околната среда, социални политики, корпоративно управление и репутация за устойчивост);
  • кръгови решения и проследяване;
  • ESG модули и отличената платформа EcoStruxure™ Resource Advisor, която проследява метрики за социално въздействие и корпоративно управление.

Schneider Electric е лидер в дигиталната трансформация на енергийния мениджмънт и автоматизацията и отличен като Най-устойчивата компания в света за 2021 г. от организацията Corporate Knights.

Водещото годишно събитие на Schneider Electric Innovation Summit World Tour беше открито с глобална дигитална конференция на 12 октомври и продължава със специализирани събития в редица държави до 12 ноември. С тази инициатива компанията ще насочи вниманието към глобалните климатични предизвикателства и ще консултира клиентите, партньорите, регулаторните органи и политиците за експресно намаляване на емисиите с цел декарбонизация на световната икономика през това решаващо десетилетие. Включилите се ще се запознаят с дигиталните и устойчиви иновации на Schneider Electric и ще научат повече за Електрическата енергия 4.0 и автоматизацията от следващо поколение.


 

Източник: Schneider Electric

В текста има продуктово позициониране!