Белият дом е съвсем близо до въвеждане на санкции срещу пет европейски компании-немските Wintershall и Uniper, френската Engie, англо-холандската Royal Dutch Shell и австрийската OMV. Причината е участието на тези компании във финансирането на проекта на "Газпром" - "Северен поток-2". Това съобщи Foreign Policy, като се позова на три източника от Вашингтон.

Ключови фигури от администрацията на Доналд Тръмп са били твърдо за въвеждането на санкциите. Сред тях са съветникът на президента по националната сигурност Джон Болтън и вторият човек в Държавния департамент - помощник-държавния секретар Уес Мичъл.

Санкциите ще бъдат на базата на закона CAATSA, който бе приет от Конгреса на САЩ миналото лято. Той носи името "За противодействие на противниците на Америка" и позволява на американския президент да налага санкции на всяка компания, която инвестира повече от 5 милиона долара в строителството на руски газопроводи и нефтопроводи за износ към Европа.

Според мотивите, "Северен поток-2" двойно ще увеличи доставката на руски природен газ в Германия и ще постави цяла Европа в още по-зависимо положение от "Газпром".

Засега проектът вече има всички необходими разрешителни за териториалните води на държавите, през които преминава, с изключение на Дания. Ако датчаните не издадат разрешително, ще се наложи промяна на маршрута и оскъпяване на проекта.

Ако бъдат наложени американски санкции, някои от компаниите вероятно ще преустановят финансирането на "Северен поток-2", смятат експерти. Такива сигнали вече дойдоха от френската Engie.