"Санмина България" (дружество на американската корпорация Sanmina Corp), някога завод Оsram, е в ликвидация. За последния месец са освободени около 80% от работниците, останалите са в очакване. Това съобщи за "Фокус" Атанас Кръстев от КТ "Подкрепа".

Нямало оплаквания от съкратените работници, някои дори се хвалели, че им била осигурена работа в Германия или в други близки държави. В предприятието нямало синдикални структури.

На интернет страницата на американската корпорация няма съобщение, което да засяга разместване на европейския й пазар, включително завода й в България.

Към момента са останали само около 60 работници, повечето от които са си пуснали болнични, за да протакат уволнението. Цялото производство и всичко останало вече е ликвидирано, написа пък TrafficNews.

Кръстев смята, че това бил типичният проблем за така наречените мултинационални компании, в които мениджърстките екипи създават огромен проблем пред собствениците, като утежняват положението на работниците, за да може да печелят и "ефектът е такъв".

Sanmina Corp придоби завода на германския гигант за осветителна техника Osram преди повече от две години. Германската компания откри базата си в България в края на 2017 г., като инвестицията в нея беше 50 млн. лв. Предприятието обаче се задържа само 3 години, след като Osram преразгледал своя модел на работа заради промени на пазара на осветление.

Sanmina Corp е един от най-големите производители на електронни продукти, базиран в Сан Хосе, Калифорния, САЩ. В Европа, освен завода в Пловдив, има поделения в Германия, Финландия, Унгария, Ирландия, Швеция и Великобритания.

За завода си в Пловдив Sanmina съобщава, че осигурява цялостно решение за нуждите от електронни продукти за клиенти в Източна Европа. Предприятието предлага възможности за производство на широка гама продукти и в големи обеми. Предоставя пълния набор от услуги за т.нар. въвеждане на нови продукти (New Product Introduction (NPI)) - от концепцията до крайния продукт (при намаляване на отпадъците, ускоряване на процеса и спестяване на разходи), в областите комуникации, мрежи, автомобилостроене, промишленост и чисти технологии.