Google е даден на съд в САЩ заради твърдения, че незаконно нахлува в личния живот на потребителите, като проследява хората, дори когато те сърфират в "частен" режим (инкогнито режим).

Адвокати са подали колективен иск за поне 5 милиарда долара срещу Google и собственика на търсачката Alphabet, съобщи Би Би Си (BBC).

Много потребители на интернет приемат, че историята на търсенията им не се проследява, когато те гледат в "частен" режим, но Google отбелязва, че това не е така.

Предложеният колективен иск вероятно включва "милиони" потребители на Google, които от 1 юни 2016 г. сърфират в интернет в "частен" режим според адвокатската кантора Boies Schiller Flexner, подала иска във вторник във федералния съд в Сан Хосе, Калифорния.

Режимът "инкогнито" в браузъра на Google Chrome предоставя на потребителите избор да търсят в интернет, без тяхната активност да бъде запазена в браузъра или устройството. Но посетените уебсайтове могат да използват инструменти като Google Analytics за проследяване на използването.

В жалбата се казва, че Google "не може да продължава участието си в скрито и неоторизирано събиране на данни от почти всеки американец с компютър или телефон".

Отричайки твърденията, говорителят на Google Хосе Кастанеда заяви, че компанията ясно заявява всеки път, когато потребителят отвори нов раздел инкогнито, че уебсайтовете могат да събират информация за неговата активност при сърфиране.

От интернет търсачката заявиха, че събирането на история на търсенето, дори и в режим на частно ползване, помага на собствениците на сайтове "по-добре да оценят ефективността на своето съдържание, продукти, маркетинг и други подобни".

От адвокатската фирма изтъкнаха, че наскоро са решили да представляват трима ищци със седалище в САЩ.

"Хората навсякъде започнаха все по-силно да осъзнават (и стават все по-загрижени), че техните лични комуникации се прихващат, събират, записват или използват за печалба от технологичните компании, на които са попаднали и зависят от тях", се казва в съобщението им, цитирано от Би Би Си.

Една от възможностите е посетителите да инсталират разширение за отказ на браузъра на Google Analytics, за да деактивират измерването от Google Analytics, казват оттам.