Участвал съм в много кръгли маси и дискусии за това как трябва да изглежда българската икономика като технологично развитие, иновативност и организация на работа, отвореност към света, взаимодействие с местната власт, отношение към служителите и съм горд, че има предприятие, в което можем да видим на практика модела на българската икономика на бъдещето. Това каза в Джебел държавният глава Румен Радев, който бе гост на откриването на завод 2 и на 40-та годишнина на машиностроителната фирма "Кяшиф", цитиран от БТА.

Бях изненадан, че тук, в Джебел, може да се развива промишленост на световно ниво. Затова и приех поканата на г-н Кяшиф да открием заедно следващия завод, каза още Радев. Той поздрави собствениците на фамилната компания за ефективното взаимодействие с местната власт.

"С вашата дейност допринасяте и за преодоляване на големия проблем на нашето съвремие - дълбоката демографска криза, чието преодоляване изисква балансирано регионално развитие, преодоляване на тежките регионални дисбаланси, и вие доказвате, че високотехнологична промишленост може да се развива не само в София, Пловдив, Стара Загора, но и в малки отдалечени общини, каквато е община Джебел", каза още държавният глава.

Фирма "Кяшиф" ЕООД произвежда хидравлични цилиндри. През последните две години инвестира в пускането на два нови завода, с което да се завърши цикълът на предлаган асортимент - от най-малките до най-големите цилиндри за всяка една съществуваща машина под, на и над земята.

Пред присъстващите гости на тържеството създателят на семейната компания инж. Кяшиф Кяшиф отчете, че 99 процента от продукцията се изнася на европейския пазар. Среднодневно в трите завода се произвеждат около 1 500 цилиндъра. Средната работна заплата на работещите около 600 души е 2 600 лева, вдигната последно през септември. Към днешна дата продължава строителството на завод 4, отчете още инж. Кяшиф.