Росатом планира да участва в търга за строителството на АЕЦ Белене" в България", чака решението на парламента на страната. Това каза днес генералният директор на Росатом Александър Лихачов пред журналисти в Сочи.

Темата за АЕЦ Белене излезе отново на дневен ред, след като МС внесе в парламента предложение за отмяна на мораториума за строителство на нова ядрена централа. Към проекта сериозен интерес проявява китайски инвеститор.

Българското условие е да няма държавни гаранции за инвестицията и задължение за изкупуване на ток на преференциални цени.

Руската страна иска до края на годината България да представи вариант за рестарт на проекта АЕЦ Белене, съобщи Канал 3, който се позовава на достоверен източник в Сочи, без да го назовава. Не случайно в руската делегация е генералният директор на "Росатом" Алексей Лихачов.

"Ние всички чакаме решението на парламента на Бългтария, именно той през 2012 година прие мораториума върху строителството на централата, така че той трябва да отмени този мораториум", каза Лихачов, цитиран от ТАСС.

Не ни е известен икономическият модел, който ще бъде предложен от българската страна за приключването на този проект. Росатом във всички случаи ще участва в него, допълни Лихачов.