Британската компания Ролс-Ройс (Rolls-Royce), която доставя двигатели за самолети като Боинг 787 (Boeing 787) и Еърбъс А350 (Airbus A350), обяви рекордна загуба за първото полугодие - 5,4 милиарда британски лири (7,1 милиарда долара) след срива на международните пътувания заради пандемията от коронавирус, информира днес в електронното си издание в."Гардиън".

Компанията, чията централа е в Дерби, съобщи, че първоначално е очаквала да произведе 450 двигателя през 2020 година, а сега планира доставка на едва 250, допълва БТА.

Ролс-Ройс извършва най-голямото преструктуриране в историята си, в резултат на което ще затвори няколко производствени обекта.

По-рано компанията обяви планове да закрие 9000 работни места в света.

Ролс-Ройс прогнозира спестявания преди облагане с данъци на стойност 1,3 милиарда британски лири до 2022 година благодарение на преструктурирането.

Като част от усилията да подкрепи финансовия си баланс в дългосрочен план, фирмата се опитва да продаде активи за 2 милиарда британски лири, включително испанския производител на двигатели И Те Пе Аеро (ITP Aero).

Фирмата посочи, че отбранителният й бизнес е устойчив през 2020 и търсенето от ключови държавни клиенти е останало непроменено.

Ролс-Ройс е един от най-големите производители на авиационни двигатели в света. В компанията работят около 52 000 души, като от тях 23 000 са във Великобритания.