Акциите на социалната мрежа "Редит" (Reddit) завършиха първия си ден на Уолстрийт с ръст от 48 на сто. Това може да се разглежда като знак за завръщащия се апетит на инвеститорите към първично публично предлагане (ППП, IPO) на обещаващи, но губещи компании, отбеляза Ройтерс, на която се позова БТА.

На инвеститорите бяха предложени 22 милиона обикновени акции клас "А".

Акциите на базираната в Сан Франциско социална мрежа стартираха търговията при пускането си снощи на Уолстрийт на цена от 47 долара при очаквана цена от 31-34 долара.

В края на вчерашната търговска сесия в Ню Йорк, акциите на "Редит" се покачиха с 48 на сто, до 50,44 долара за брой.

"Редит", която не е реализирала годишна печалба от стартирането си през 2005 г., привлече инвеститори, като позиционира съдържанието си като основа за обучение на модели, базирани на изкуствен интелект. Миналия месец Ройтерс съобщи, че социалната мрежа е сключила сделка за лицензиране на данни с "Гугъл" (Google ) на стойност около 60 милиона долара на година.

През декември миналата година онлайн платформата е била посещавана средно от над 76 милиона потребители дневно, по данни на нейния съосновател Стив Хъфман.

Въпреки че "Редит" все още разчита на рекламодатели за по-голямата част от приходите си, платформата представи изкуствения интелект и потенциала му за растеж като област, в която иска да се развива. Компанията също така обяви миналата седмица, че Федералната търговска комисия (FTC) на САЩ проучва сделките ѝ за лицензиране на данни, свързани с изкуствения интелект.

Според Джош Уайт, асистент по финанси в Университета Вандербилт, първичното публично предлагане на "Редит" показва, че инвеститорите са готови да игнорират загубите на компанията заради потенциала ѝ за растеж - тенденция, забравена от поне три години насам.

Като част от своя план за даване на бонуси на потребителите си, мрежата е запазила 8 на сто от публично предлаганите акции за отговарящи на условията потребители и модератори, определени членове на борда на компанията, както и приятели и членове на семейството на служители и директори.

Също така "Редит" предложи някои акции на инвеститори на дребно чрез онлайн платформи за търговия като "Робинхуд" и "Морган Стенли уелт мениджмънт" (Morgan Stanley Wealth Management).

Излизането на компанията на борсата се подготвяше от две години. Тя подаде документи за ППО още през декември 2021 г., но спадът на акциите заради затягането на паричната политика от страна на УФР, я накара да отложи листването за по-добри времена.

Видни ранни инвеститори

Потенциалът на "Редит" привлече някои видни поддръжници, включително главния изпълнителен директор на "ОупънЕйАй" (OpenAI) Сам Олтман, който натрупа дял в компанията като ранен инвеститор, което го направи един от най-големите акционери. Олтман притежава 12,2 милиона акции на "Редит".

Други ранни инвеститори в социалната мрежа са съоснователят на "ПейПал" (PayPal) Питър Тийл, носителят на "Оскар" Джаред Лето и рапърът Снуп Дог. Нито един от тях не е посочен сред големите акционери на "Редит", които се очаква да придобият публично предлаганите книжа, разкриват регулаторни документи, подадена от компанията.