През последните четири години розовият домат се превърна в символ на българските продукти и е познат в целия свят на Метро - в 24 страни. Това разказа изпълнителният директор на "Метро" България Никола Готрон по време на представянето на инициативата на веригата - "Отгледано с грижа в България". В землището край село Лепица, Червен бряг бе представена продукцията на земеделския производител Евгени Цветанов, който отглежда няколко култури и доставя различни сортове розов домат до магазините на "Метро".

Програмата "Отгледано с грижа в България" цели да скъси пътя на продуктите от полето до трапезата и да предложи качествени и свежи плодове и зеленчуци, а също и месо, млечни продукти и мед, произведени от българските фермери. От 2017-а насам в нея се включват над 430 български регионални продукта на повече от 300 производителя.

"В Плевенския регион "Метро" работи със 7 производителя. Тази година с тях сме се ангажирали заедно да продадем над 200 тона различни плодове и зеленчуци", посочи директорът снабдяване в "Метро" Диана Бонева.

Снимка: Метро

"Метро" е веригата, която винаги е правила усилие да работи с нашите малки земеделски производители, отбеляза изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" Васил Грудев.

"Те са веригата, с която аз мога с ръка на сърцето да кажа, че винаги, винаги са правили усилия да работят с и то забележете с нашите малки земеделски производители, защото едно да имаш асортимент от големите индустриални фермери, друго е да търсиш богатството на асортимента и да дадеш развитие на нашите малки земеделски производители", каза Грудев.

Справедливи изкупни цени

"Програмата гарантира справедливи цени за българските производители и елиминира посредниците в процеса на изкупуване", обясни Готрон. Той допълни, че една от основните цели на инициативата е да свърже българските производители и тяхната продукция с хотелите, ресторантите и кафенетата.

В полза на природата

"Доставката на продукцията, директно от полето в един от най-близките магазини на "Метро" в страната намалява въглеродните емисии върху околната среда. Те се изчисляват на около 500 лева от декар производство", обясни Диана Бонева.

Никола Готрон ( вдясно) и Крум Неделков

Снимка: Метро

Героят на деня

"Днес е един празник на симбиозата между това какво държавата трябва да прави като подпомагане на земеделския производител и веригите, които да му осигурят възможности за реализация на неговата качествена продукция. Този наш фермер е моят герой на деня, защото всичко тук е резултат от неговия труд", заяви Васил Грудев. Той обясни, че бенефициентът Евгени Цветанов е получил 50 хил. лв. по подмярка 6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от ПРСР 2014 - 2020 и над 9 хил. лв. по схемите и мерките за директни плащания за Кампания 2020.

Кметът на Червен бряг допълни, че през последните години се наблюдава едно изключително усилие от хората на терен, които се занимават със зеленчукопроизводство.

"Тяхната инициатива е подкрепена от държавна политика и от големите търговски вериги", каза още той.

"Метро се доказа с качествените продукти, които предлага. За това искам да им пожелая да дадат началото на още множество такива инициативи, които подкрепят българския производител", каза в заключение служебният заместник-министър на земеделието Крум Неделков.

Снимка: Метро

Съдържанието е написано за "Метро".