Търканията между американския борсов регулатор и шефа на Тесла (Tesla) Илон Мъск приеха драматичен развой заради туит, който може да струва на бизнесмена поста му като главен изпълнителен директор на производителя на електромобили, предаде Франс прес.

47-годишният Мъск е визионер и иноватор, но е изключително непредсказуем, особено в Туитър, където често пуска съобщения в разрез с правилата за компании, листвани на борсата.

Комисията за ценни книжа и фондови борси на САЩ (КЦКФБ) го обвини в понеделник в нарушаване на съдебното споразумението между него и регулатора, заявявайки, че той трябва да избягва изпращането на туитове, които могат да засегнат цената на акциите на Тесла.

На 19 февруари той написа с Туитър, че Тесла може да произведе 500 000 коли през 2019 година спрямо предишна оценка на компанията за 400 000 коли на фона на проблеми с производството на Модел 3 (Model 3).

Четири часа по-късно Мъск се поправи, като каза, че Тесла всъщност ще произведе около 400 000 коли тази година: Имах предвид годишно производствено равнище в края на 2019 година вероятно около 500 000."

Тази поправка обаче не беше достатъчна за федералния съдия, който даде на Мъск две седмици, за да обясни, защо не трябва да му се търси отговорност за нарушаване на споразумението с КЦКФБ.

Няма главен изпълнителен директор, който да оцелее в такава ситуация, каза Чарлс Елсън, специалист по корпоративно управление към университета в Делауеър.

Ако съветът иска да хване бика за рогата, той може би трябва да прибегне до толкова сериозни мерки като освобождаването на Мъск от изпълнителните му отговорности, поне за определен период, каза Стивън Дейвис, старши научен сътрудник към програмата за корпоративно управление в Харвард.

Според Дейвис директорите на листвани компании имат отговорност да осигурят правилната информация.

Ако информацията не е вярна, възникват въпроси, дали ти си човекът, който трябва да управлява листвана компания, допълни той.

Миналата година КЦКФБ започна разследване срещу Тесла и Мъск, след като той пусна туит, че планира да оттегли компанията от борсата и вече е осигурил финансирането за това. Твърденията му обаче се оказаха неверни, а инвеститори загубиха милиони.

За да се справи с последиците от обвиненията за измама, свързани с туита, Мъск трябваше да подаде оставка като председател на съвета на директорите на Тесла. Освен това той и компанията трябваше да платят по 20 милиона долара глоба, а Комисията настоя изявленията на Мъск в социалните мрежи да се контролират.

Скептични сме, че Тесла може да упражнява контрол, особено като се има предвид, новият главен юристконсулт на компанията подаде оставка миналата седмица само часове след появата на въпросните съобщения в социалните медии, каза Гарет Нилсън от компанията за проучвания Си Еф Ар Ей рисърч (CFRA Research).

На мнение сме, че Мъск вероятно ще получи още наказания - допълнителни глоби, ограничения в социалните мрежи и по-лошо, допълни той.

Наказанията срещу Мъск може да са тежки, тъй като доверието в Комисията като пазител на интересите на инвеститорите е заложено на карта, каза Дейвис.

Не става въпрос само за Илон Мъск. В крайна сметка става дума и за това Комисията да изплати сигнал до всички ръководители на компании, че информацията, която пускат на пазара трябва да бъде вярна, допълни той.

Начинът на мислене на Мъск е следният - ако си отида, компанията се срива и всички губят. Комисията трябва да пренебрегне такъв аргумент, каза Елсън.

Ако Комисията не реагира адекватно, ще има истински проблем да налагат тези закони срещу други хора, допълни Елсън. /