инж. Христо Мамаров е ръководител отдел "Директни продажби" в Керхер с над 30-годишен професионален опит. Неговата експертиза е насочена в инженерните решения и разработване на методология за почистване в различни бизнес отрасли - фотоволтаични паркове и инсталации, почистване с ултрависоко налягане, сух лед, индустриални засмукващи инсталации, комунални машини и други.

1. Какво дава на бизнеса почистването на фотоволтаиците?

При фотоволтаичните и соларни инсталации почистването не само подобрява външния вид, а и води до съществено подобряване на производителността, което води до съществено повишаване на добива и приходите от слънчева енергия.

 2. Какъв тип замърсявания се срещат най-често и България и до момента какво се прави?

Много важен е въпросът какво се прави в България, защото всяка страна си има своята специфика на замърсяванията. Можем да разделим почистванията по видовете изпълнения на соларните системи. Тези, които се монтират по покривите, обикновено са в градска и населена среда и при тях се получава специфично замърсяване, нестандартно за другите. Такова е замърсяването от изгорелите газове - сажди и омасляване от изгорелите газове на автомобилите и от битови и индустриални отоплителни системи. Другите характерни замърсявания са прах, листа, слама, птичите изпражнения.

 3. Има ли сезонност при замърсяванията?

При наземните инсталации се забелязва сезонност при натрупване на замърсяванията в периодите на оран, събиране на реколтата. Тогава се вдигат доста прахоляк и замърсявания от растителни остатъци. На местата, където се пробва обикновено стандартно почистване с маркуч, може да се появи наслагване от отлагане на варовик във водата. Отделно през зимата обледяването и снегът изискват друг тип почистване на съоръженията.

4. Наблюденията ни са, че инвеститорите смятат за ненужно почистването на панелите, тъй като се мият от дъжда, а допълнителното почистване нарушава тяхната повърхност и ефективност. Какво бихте казали по въпроса?

Абсолютен факт е, че бизнесът обръща внимание на почистването само в краен случай. Всички неглижират този процес. А в същината си той придава допълнителна стойност. В частност при фотоволтаичните системи почистването повишава и подобрява производителността. Мит е, че панелите могат да се самопочистят от дъждовете и то е защото от години нямаме чисти дъждове. Дъждът обира всички прахови частици и ги отлага върху повърхностите. Комбинирайки това с предварително загретия от слънцето панел, гарантира отлагане и запичане върху повърхността му. За пример - обърнете внимание върху автомобила и прозорците след дъжд какъв е ефектът от "почистване с дъждовна вода". Притесненията за евентуални повреди при почистване биха били основателни, ако не се използват правилни решения. Повече от 10 години Керхер разработва системи за почистване с вода в комбинация с правилен и подходящ препарат. Работейки с такава сертифицирана система, няма опасност от външни повреди.

 5. Има ли универсално решение за почистване на фотоволтаици?

Опитът да се универсализира почистването в повечето случай води до несъвършенства, затова ние имаме отделни методи и подходи, както за различните изпълнения и монтажи на системите, така и за според тяхната големина и площ. Подхождаме индивидуално и спрямо местоположението и локалните замърсявания. Точен пример би бил монтирането на такава система в близост до циментов завод. При производствения процес във въздуха се отделят циментови частици, които впоследствие са навсякъде и се отлагат и върху соларните панели. За разлика от другите места, в този случай трябва да се подходи с различен препарат и различна честота на почистването. В другите случаи, основното различие е това дали ще се чисти ръчно или механизирано за големите паркове.

 6. Какво е ръчно и механизирано почистване?

Ръчното почистване касае покривните или малките наземни инсталации. Това е система от четки, монтирани на телескопични удължители в комбинации с водостуйка или паростуйка, човек на ръка да задвижва техниката и да почиства панелите. Механизираното касае големите наземни паркове, които са над 2 мегавата, където ролкова четка, монтирана върху мултифункционална комунална машина. По този начин постигаме продуктивност от около 15 000 кв. м на час. Допълнителен плюс е че с тази машина могат да се извършват и съпътстващите дейности по косене, снегопочистване, метене и други в големите паркове.

7. Казахте, че с почистването на фотоволтаиците се увеличават производителността и ефективността. Можете ли да споделите как и с колко?

Към момента имаме данни от тестове, извършени в Западна Европа, където на покривна система след първоначалното почистване производителността се е увеличила с над 20%. Както споменах по-рано, всяка инсталация и всяко място има разлика в замърсяванията и затова не можем да го приемем това за България. В момента сме в процес на събиране на данни от тестови почиствания с помощта на наш известен доверен партньор и се надявам до няколко месеца да можем да споделим и цифрите за локалния ни пазар. Очакванията ни са за наземна система след първоначалното почистване да се получи промяна от около 12-15 % и около 7-8% след всяко следващо регулярно почистване.

 8. Разход или инвестиция е почистването на фотоволтаици?

Цената на придобиване е първоначалната инвестиция, която е в пъти по-малка от цената на притежание за целия период на експлоатация. Инвестирането в почистваща система при фотоволтаиците не е само разход, а е нещо което във времето се изплаща. За пример ще дам, че при една 5 мегаватова централа инвестицията в голямата система с комунална машина се изплаща на 42-рия месец. При 10 мегаватова - забележете - още на 19-ия месец. За по-малките системи виждам смисъл в организиране на услуга индустриално почистване с такова оборудване.

9. Споменавате, че имате разработен препарат специално за фотоволтаици. С какво е по-различен от останалите?

"Керхер" притежавайки собствена лаборатория за разработване на препарати с над 100 инженер-химици към момента, още в далечната 2012 г. разработи специален препарат за почистване на фотоволтаици, който притежава съответен сертификат и тестово одобрение. Важното за него е, че не е агресивен към всички конструктивни елементи (стъкло, алуминий, стомана) и ефективно премахва сажди, прах, птичи екстременти и не позволява отлагането на варовик, в случай че се използва по-варовита вода.

10. Вашият екип в "Керхер" какво предлага?

Като световно-признати експерти в почистването, много хора очакват от нас и да свършим тази работа. Ние обаче сме концентрирани в консултиране, анализиране и подбор на правилните решения за проблемите на клиентите. За целта имаме екипи, които могат да се запознаят на място със спецификата на замърсяванията и да предложат най-правилния метод в комбинация с машини, аксесоари и препарати, като в повечето случаи това можем да го комбинираме с демонстрация на място, за да могат клиентите да добият впечатления от първо лице и да вземат по-лесно решение за типа инвестиция, който да направят.