Гигантите на британския бизнес "Бритиш телеком" (BT Group) и "Шел" (Shell) обявиха плановете си за внедраване ан нови технологии, сред тях изкуствен интелект, за да подобрят още повече представянето си - да разнообразят услугите и да увеличат производството. И, разбира се, да намалят разходите.

BT Group, най-големият британски доставчик на широколентов интернет и мобилни услуги обяви, че ще съкрати 55 000 работни места до 2030 г., или около 40 на сто от служителите си. Причината: навлизането на нови технологии като изкуствения интелект и налагането на фиброоптичните връзки, съобщи Ройтерс.

Под ръководството на Филип Дженсън компанията работи върху план за трансформация за изграждане на национална оптична мрежа, както и за въвеждане на високоскоростни 5G мобилни услуги.

Бившият държавен монополист обяви днес ръст на приходите и печалбата за първото тримесечие за първи път от шест години, но разходите за трансформиране на бизнеса и ударът върху ликвидността дадоха жертва, акциите паднаха с повече от 8% в ранната търговия.

Дженсън обаче изтъкна, че след разгръщането на фиброоптичната мрежа, пълното дигитализиране на компанията, налагането на изкуствения интелект и опростяването на структурата на дружеството, BT ще разчита на много по-малко служители, което до края на десетилетието значително ще намали разходите му.

"Новата BT Group ще бъде един по-икономичен бизнес с по-светло бъдеще", заяви Дженсън.

Броят на служителите на компанията до финансовата 2030 г. трябва да намалее от 130 000 до между 90 и 75 000, посочи той. Около 30 000 от сегашните служители на компанията са подизпълнители, с които тя ще се раздели. Дотогава фиброоптичната мрежа на BT трябва да бъде напълно завършена, каза още Дженсън.

BT заяви, че очаква да увеличи както приходите, така и печалбата тази година.

"Шел" (Shell) пък съобщи, че планира да използва технология, базирана върху изкуствен интелект на компанията за анализ на данни "Спарк Когнишън" (SparkCognition), при проучвания и добив на петрол в дълбоки води в опит да увеличи производството, съобщиха вчера двете дружества, цитирани от Ройтерс.

Алгоритмите на изкуствения интелект на "Спарк Когнишън" ще обработват и анализират големи количества сеизмични данни в търсене на нови залежи на петрол, които впоследствие "Шел" да разработи. "Решени сме да преоткрием начина по-който работим", казва Габриел Гера, вицепрезидент за иновациите в "Шел".

Целта на иновациите е да подобрят оперативната ефикасност и скорост, и да увеличат производството. С помощта на изкуствения интелект процесът на проучване може да се съкрати от девет месеца на едва девет дни, твърдят двете компании.

"Генеративният изкуствен интелект за сеизмични образи може да повлияе положително на проучвателния процес", казва Брус Портър, главен научен директор на базираната в Остин, Тексас "Спарк Когнишън".

Технологията ще създава подводни образи, използвайки по-малко сеизмични данни, което ще помогне за опазване на дълбокото море, посочват двете компании.