Американската компания ПепсиКо (PepsiCo) обяви днес, че придобива за 3,2 милиарда долара в брой израелската СодаСтрийм (SodaStream), която произвежда машини за домашна газирана вода, предава БТА, позовавайки се на информация от ДПА. Очаква се сделката да бъде приключена до януари 2019 година.

Тя е голяма победа за СодаСтрийм, която преди беше бойкотирана за това, че има завод в окупирания от Израел Западен бряг. "ПепсиКо и СодаСтрийм си пасват отлично", посочи главната изпълнителна директорка на ПепсиКо г-жа Индра Нуйи, като допълни, че СодаСтрийм прави страхотни на вкус напитки, а същевременно намалява генерирания боклук.

ПепсиКо купува всички акции в обръщение на СодаСтрийм за 144 долара на акция.

СодаСтрийм бе подложена на ожесточена международна кампания от Движение "Бойкот, лишаване от права, санкции" - пропалестинска група, която призовава за културен и икономически бойкот на Израел в името на правата на палестинците. Израел обвинява движението в антисемитизъм и опит за премахване на еврейското мнозинство в държавата като се насърчава завръщането на палестински бежанци.

През 2014 година СодаСтрийм, посочвайки финансови причини, обяви, че затваря завода си на Западния бряг и се мести в южен Израел. Би Ди Ес обяви, че компанията се е поддала на натиска на кампанията за бойкот.