Историческа сладкарница в центъра на Истанбул затваря врати заради непосилен наем, съобщи турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА.

Собственикът на помещението на емблематичния бул. "Истиклял" досега е взимал 42 500 турски лири (около 2300 долара), а сега иска 10 хиляди долара (185 хиляди турски лири), разказа Абдуррахман Дженгиз, един от съдружниците в сладкарницата.

Сладкарница "Лебон", първата в историята на Република Турция, която работи вече 212 години, е била принудена да затвори врати.

"Тази сладкарница е първата в османската и републиканската история на страната. Бих желал марката да продължи да съществува, но не се получи. За да се преместя на друго място, са нужни 10 милиона турски лири", каза още Дженгиз, добавяйки, че това също е невъзможно.

По думите му в сладкарницата са инвестирани 10 милиона долара, а след затварянето ѝ 12-те души персонал ще останат без работа.

Сладкарница "Лебон" е открита през 1810 г. от Едуард Лебон в квартал "Бейоглу". Дженгиз и съдружникът му Шакир Екинджи купуват марката през 1985 г.