Системата на парижкото метро представи днес електронни карти, които са част от усилията й да премахне хартиените билети и да щади околната среда, предаде ДПА.

Картите Навиго изи (Navigo Easy) са предназначени за пътници, които рядко използват метрото, и за туристи, посочи компанията Ил дьо Франс мобилите (Ile de France Mobilites), която управлява обществената транспортна система на френската столица.

Картите струват 2 евро (2,26 долара) и могат да бъдат използвани за едно пътуване или за един ден, както и за автобусни билети до летището. Те ще се продават на всички гари в Париж и могат да бъдат презареждани на автомати.

Хартиените билети за еднократна употреба все още могат да се купуват, въпреки че продажбите им ще бъдат спрени до 2020 или най-много до 2021 година.

Според оператора на метрото годишно се продават над 500 милиона хартиени билета, които се озовават в боклука или на улицата, след като вече са използвани.

"Билет за метрото, който просто е хвърлен на улицата, се нуждае от година, за да се разложи, почти колкото един фас", посочи компанията.

Много парижани вече използват за месечните си или годишни карти системата Навиго. Тези карти обаче трябва да бъдат специално поръчани и персонализирани.