Финландският телекомуникационен гигант Nokia ще съкрати между 9000 и 14 000 работни места до края на 2026 г., за да намали разходите. Компанията отчете 20% спад в продажбите между юли и септември, съобщи Би Би Си. като причина за спада беше посочено забавянето на търсенето на 5G оборудване, особено в Северна Америка.

В момента за компанията работят 86 000 служители по целия свят, като е съкратила хиляди работни места от 2015 г. насам.

Nokia възнамерява да намали разходите си с между 800 милиона евро и 1,2 милиарда евро до 2026 г., се казва в съобщение на компанията.

Напредъкът в облачните изчисления и изкуствения интелект ще се нуждае от "значителни инвестиции в мрежи, които имат значително подобрени възможности", каза главният изпълнителен директор Пека Лундмарк.

"Въпреки това, като се има предвид несигурността на момента за възстановяване на пазара, сега предприемаме решителни действия", каза той.

Трябва да се "действа бързо", като намалим разходите с 400 милиона евро през 2024 г. и 300 милиона евро през 2025 г., каза Лундмарк.

Въпреки "продължаващата несигурност" Nokia очаква "подобрение в мрежовия ни бизнес" през текущото тримесечие, отбеляза изпълнителният директор на компанията.

Някога Nokia беше най-големият производител на мобилни телефони в света, но не успя да предвиди популярността на телефоните със сензорен екран като iPhone на Apple и Galaxy на Samsung и беше съборена от конкурентите си, коментира Би Би Си.

След като продаде бизнеса си с телефони на Microsoft, който софтуерният гигант по-късно отписа, Nokia се концентрира върху телекомуникационно оборудване.

През 2020 г. Nokia стана основен печеливш от блокирането на Huawei от 5G мрежите на Обединеното кралство, след като сключи сделка и стана най-големият доставчик на оборудване за BT.

Но производителите на 5G оборудване се борят, за да се конкурират успешно с операторите в САЩ и ЕС, които  намаляват разходите.