Финландската група Nokian Tyres съобщи днес, че ще инвестира 650 милиона евро, за да изгради нова фабрика за автомобилни гуми в Румъния, съобщава сайтът Зиаре.

Бъдещата фабрика, която ще бъде построена в град Орадя, Северозападна Румъния, ще има капацитет за производство на 6 милиона гуми годишно, а първите гуми се очаква да излязат от поточната линия през първата половина на 2024 г. Продукцията в търговски режим се очаква да започне в началото на 2025 г., се уточнява в прессъобщение на Nokian Tyres.

Финландската група, която вече има фабрики във Финландия и САЩ, посочи, че това ще бъде първата фабрика за гуми с нулеви емисии на въглероден диоксид.

"Можем да използваме зелената енергия, произвеждана в близост до фабриката", заяви оперативният директор на компанията Адриан Качмарчик.

Финландският производител, който преди осигуряваше 80 процента от гумите за леки автомобили в Русия, търсеше ново място за изграждане на фабрика, след като реши да се оттегли от Русия в отговор на инвазията й в Украйна.

На 14 септември румънският премиер Никоае Чука се срещна с делегация на Nokian Tyres, а разговорите бяха свързани с пакетите държавни помощи, достъпни за големите инвестиции, и готовността да се отговори на необходимостта от преместване на индустриалните мощности след руската агресия срещу Украйна.

Производителят на автомобилни гуми Nokian Tyres планира да постигне в средносрочен план нетни продажби в размер на 2 милиарда евро, след като през 2020 г. нетните продажби на компанията достигнаха 1,3 милиарда евро, а броят на служителите - около 4600 души, отбелязва Ройтерс.