Потребител заведе дело срещу Hershey Co, като обвинява компанията, че продава черен шоколад, който съдържа високи нива на олово и кадмий, предаде Ройтерс.

В колективен иск, подаден в сряда, Кристофър Лазазаро отбелязва, че не би купил или би платил по-малко за Hershey's Special Dark Mildly Sweet Chocolate, Lily's Extra Dark Chocolate 70% Cocoa и Lily's Extreme Dark Chocolate 85% Cocoa, ако Hershey беше разкрила съдържанието на метали в тези продукти.

Hershey не е отговорила за поискан коментар от информационната агенция във връзка с делото, което беше заведено във федералния съд в Ню Йорк.

Някои проучвания показват, че антиоксидантите и относително ниските нива на захар в черния шоколад могат да помогнат за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания.

Лазазаро, жител на окръг Насау, Ню Йорк, заведе делото две седмици, след като сп. Consumer Reports разкри резултатите от научни тестове на 28 блокчета черен шоколад за съдържание на олово и кадмий.

Списанието написа, че докато всичките 28 тествани продукта съдържат тежки метали, 23, включително шоколад от Dove, Godiva, Lindt и Trader Joe's, съдържат потенциално вредни нива на олово, кадмий или и двете за хора, за онези, които ядат една унция (малко под 30 грама) шоколад на ден.

Специалното тъмно блокче на Hershey и барчето на Lily със 70%-ово съдържание на какао са с високо съдържание на олово, а 85%-ното на Lily е с високо съдържание на олово и кадмий, пише списанието.

Лазазаро смята, че разумните потребители ще бъдат отблъснати от такива нива, защото те представляват "сериозен риск за здравето" и че потребителите разчитат на Hershey да не премълчава, а да казва истината за съставките в своите продукти.

Съдебният иск е за най-малко 5 милиона долара обезщетение, включително поне 500 долара на трансакция съгласно законите на Ню Йорк.

Hershey купи Lily's за 425 милиона долара през юни 2021 г., припомня Ройтерс.

Адвокатите на Лазазаро също не са отговорили на поискания от агенцията коментар, включително за това дали планират други дела.

Делото е Лазазаро срещу Hershey Co, Окръжен съд на САЩ, Източен окръг на Ню Йорк, № 22-07923.