Инвестиционният фонд Бъркшър Хатауей (Berkshire Hathaway) на Уорън Бъфет съобщи, че печалбите от инвестиции в акции са в основата на голямата печалба за първото тримесечие, предаде Ройтерс и БТА.

Подобрените резултати на автомобилния застраховател Гайко (Geico) и на железопътната компания Би Ен Ес Еф (BNSF) са подкрепили оперативната печалба.

Бъркшър съобщи също така, че обратно е изкупил свои акции за 1,7 милиарда долара през тримесечието, което отразява безпокойствата на Бъфет, че не може да намери по-добро използване на наличните средства на конгломерата от Омаха.

Резултатите на компанията бяха оповестени докато 88-годишният Бъфет и заместник-председателят на съвета на директорите 95-годишният Чарли Мънгър се подготвяха да отговарят на въпроси на акционери и анализатори на годишното заседание на Бъркшър Хатауей в Омаха, Небраска, което привлича десетки хиляди хора.

Цялата печалба на компанията възлиза на 21,66 милиарда долара или 13 309 долара на акция клас А спрямо годишна загуба от 1,14 милиарда долара преди година или 692 долара на акция. За четвъртото тримесечие миналата година холдингът отчете загуба от 25,39 милиарда долара.

Оперативната печалба, която според Бъфет е по-добър измерител на представянето на компанията, се е повишила с 5 процента до 5,56 милиарда долара или 3388 долара на акция клас А спрямо 5,29 милиарда долара или 3215 долара на акция година по-рано.

Анализаторите очакваха средно оперативната печалба да бъде около 3399 долара на акция клас А, според данните на Рефинитив (Refinitiv).

Резултатите не включват оперативната печалба, свързана с 26,7-процентовия дял на Бъркшър Хатауей в Крафт Хайнц (Kraft Heinz), тъй като компанията за хранителни изделия не е публикувала одитираните си тримесечни резултати, каза пред репортери преди годишната среща Бъфет.