Мексиканският милиардер Карлос Слим придоби 3-процентен дял в "БиТи Груп" (BT Group, известна преди като "Бритиш телеком"), най-големият британски доставчик на широколентов интернет и мобилни услуги. Сделката последва изявлението на новия главен изпълнителен директор Алисън Къркби, в което тя разкри плановете си за драстични промени в британската компания по време на представянето на отчет за изминалата година, съобщи в. "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Акциите на "Бритиш телеком" поскъпнаха с 1,37 на сто.

"Бритиш телеком" е една от 100-те компании с най-голяма пазарна капитализация, търгувани на борсата в Лондон, които съставляват индекса FTSE 100. Компанията съобщи, че доставчикът на банкови и финансови услуги "Инбурса" (Inbursa), собственик на който е Карлос Слим, е придобил част от нея.

В изявление от "Бритиш телеком" посочиха: "Приветстваме всеки инвеститор, който признава дългосрочната стойност на нашия бизнес" и "очакваме с нетърпение да се ангажираме с "Инбурса", точно както правим с всички инвеститори".

Алисън Къркби, която пое ръководството на "Бритиш телеком" през февруари, миналия месец заяви, че дружеството ще намали с още 3 милиарда лири разходите си и ще увеличи дивидентите си. Тя съобщи и че групата е постигнала първоначална цел от 3 милиарда лири брутна годишна икономия година преди планираното.