"Ако някога сме искали редник Киро или редник Райън да пазим, нямаше да заведем дела през миналата година. Това коментира премиерът Бойко Борисов преди заседанието на МС в сряда. Поводът е скандала около Закона за допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, станал известен като "поправката Домусчиев". Така крупният бизнесмен изглежда трябва да купува риза на премиера, както се полага, когато някой те прекръсти на "Редник Киро", коментира "Труд".

Макар и да го нарекоха "редник", Кирил Домусчиев е един от маршалите на българската икономика. Той прави за кратко време забележителна кариера в бизнеса, започвайки от амбулантна търговия през 90-те.

Домусчиев е роден на 18 април 1969 г. в София. След промените с брат си Георги правят фирми, които основно продават обувки, джапанки, дрехи. За началото на бизнеса си разказва пред бТВ така: "Баща ми и майка ми работеха в енергетиката. Стигнаха до едно ниво и не можеха да вървят нагоре, защото не бяха партийни членове. Семейството ми е от интелектуалци, но тогава не живеехме богато. Първата кола си я купих след казармата - Лада Самара втора ръка. С нея правехме бизнес, превозвахме разни стоки. Започнахме къде да произвеждаме, къде да продаваме - обувки, облекла."

Всичко се променя през 1996-а година, когато основава приватизационен фонд "Напредък Холдинг" АД, но истинския разцвет на компаниите му тръгва след като на власт идва правителството на ОДС. Чрез фонда придобива акции в редица дружества в България, които развиват дейности в различни сфери на индустрията. Една от тези компании е производителят на велосипеди и мотокари "Балкан" АД, в която майката на братя Домусчиеви - Маргарита Домусчиева, е назначена за директор от 1997 година до 2009 година.

През 1999 година стартира собствен фармацевтичен бизнес, като учредява "Хювефарма" ЕООД, чрез която през 2000 година приватизира публичното дружество "Биовет" АД - собственик на завод за производство на ветеринарни продукти в град Пещера, България. През годините "Хювефарма" ЕООД се развива като глобална фармацевтична компания с фокус върху разработването, производството и търговията с продукти за хуманната и ветеринарната медицина.

През 2003 година Кирил Домусчиев и Георги Домусчиев учредяват "Адванс Пропъртис" ООД, в което всеки от тях притежава по 50% от капитала. То е холдингово дружество, чрез което братя Домусчиеви осъществяват повечето от инвестициите си. Водещите компании в "Адванс Пропъртис" ООД извършват дейности в областите: фармацевтична индустрия, морски транспорт, строителство, недвижими имоти и др.

През 2008 година, в резултат на проведена приватизационна процедура, "Адванс Пропъртис" ООД чрез дъщерното си дружество "Кей Джи Маритайм Шипинг" АД става собственик на 70% от капитала на "Параходство Български морски флот" АД, компания корабособственик с над 125-годишна история. Компанията става и едноличен собственик на "БМФ Порт Бургас" ЕАД, което управлява едно от най-големите пристанища на Черно море изобщо.

Публично известен обаче Домусчиев става с "Лудогорец", който за кратко става доминант в българския шампионат, помитайки грандовете ЦСКА и Левски в сферата на посредствеността.

"Рядко ходя в Разград, защото не съм от Разград. Лудогорец ми е хоби. Отначало беше хоби и отпуснахме 50 000 лева, сега е доста скъпо. Последните две години, с всички реконструкции и работи сме похарчили 15 млн. лични пари. Не говорим за приятели и спонсори, които помагат", разказва Домусчиев.

През 2011 година заедно със съпругата си - Кремена Домусчиева, учредяват Фондация "Кремена и Кирил Домусчиеви" за извършване на общественополезна дейност. Фондацията фокусира своята дейност върху подпомагане на детски болнични заведения и специализирани заведения за деца, лишени от родителска грижа и много други разнородни дейности.

През 2014 година е избран за Председател на Управителния съвет на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България - КРИБ.

Домусчиев не обича да парадира с нещата, които прави, затова много рядко се чува за благотворителната му дейност. Иначе има своята философия защо го прави.

"Днес много ценности се загубиха, има много нещастни хора - хора в тежко състояние. Това направиха през тези 20-ина години, да има разлика в класите на хората. Не можеш да огрееш навсякъде, а всеки ден се сблъскваш с мизерията и беднотията. Трудно е да се чувстваш щастлив, когато виждаш, че другите изнемогват. Затова не държа парите в банките, а гледаме да инвестираме и да развиваме бизнес.", казва Домусчиев.

 Спасявал е отвлечен кораб

Домусчиев заяви, че веднъж му се е наложило да се занимава с отвличане, след което поясни, че негов кораб е бил отвлечен от пирати и той е водил сложни преговори с тях. Босът на орлите направи това признание в интервю за бТВ. Така той обясни и защо с охрана ходят и той, и семейството му.

 За него

Не е лесно да си Домусчиева

Любовта и уважението един към друг ни дават сили да продължаваме напред и да съхраняваме семейството си. Ако въпросът е дали е лесно да си г-жа Кремена Домусчиева - не, не е.

Кремена Домусчиева, съпруга

 Лудогорец за кратко стигна върха

Искрено вярвам, че с дейността си като председател на КРИБ и член на изпълкома на Българския футболен съюз ще допринeсете за по-доброто взаимодействие между бизнеса и спорта, които са неразривно свързани в съвременното ни общество. Доказва го успехът на "Лудогорец", който за кратко време извървя пътя към върха у нас, постигна сериозни международни успехи и изгради модерна база в Разград.

Красен Кралев, министър на младежта и спорта (по повод рождения му ден)

 Обичам този човек

Киро е и човек, с когото сядам в някое тихо място и можем да си говорим с часове, да споделяме преживелици съзнавайки и двамата от колко различни светове сме, и в същото време колко сме близки един на друг. Аз познавам Киро, обикновения човек, а не мегабоса г-н Домусчиев и обичам именно този човек.

Д-р Георги Стаменов, шеф на клиника "Надежда"

 Не го интересува българския футбол

"В момента язвата на българския футбол се намира на едно място и това е Разград. Защото хората искат да правят нещо като европейски футбол по техните думи. И затова минават през трупове. Тях не ги интересува българския футбол. Един път при разговор на Изпълкома му го казах и на Кирил: "Ако искаш, по-добрият вариант е да отидеш в първенството на Германия, Италия..."

Венци Стефанов, президент на ФК "Славия"