Шведският производител на камиони "Волво тръкс" (Volvo Trucks), подразделение за производство на тежки машини на базираната в Гьотеборг "Volvo" (Волво), отчете 2022 година като най-успешната от основаването на компанията през далечната 1928 година. Глобалният производител на камиони е доставил 145 195 товарни автомобила в рамките на миналата година, което е увеличение от 19 на сто спрямо 2021 година, когато броят на произведените превозни средства е бил малко над 122 500, съобщи БТА, като се позова на производителя.

Шведската компания увеличава и пазарния си дял при камионите над 16 тона, като към днешна дата оперира в 41 пазара по света. Рекордните доставки и увеличения пазарен дял трябва да се разглеждат в светлината на недостиг във веригите на доставка, който се наблюдаваше през цялата година, отчитат от компанията.

"Имахме фантастична година, отчитайки несигурните и трудни времена, в които живеем. Въпреки недостига във веригите на доставка и произтичащите от това производствени затруднения, ние съумяхме да увеличим нашите обеми значително и да доставим камионите на нашите клиенти, така че те да могат да растат и подобряват своя бизнес. Това, разбира се, е благодарение на близкото ни сътрудничество с нашите доставчици, както и усилената работа на нашата организация и дилърите ни", казва Рогер Алм, президент на "Волво тръкс".

В Европа производителят отчита пазарен дял от 18,2 на сто, който е най-високия досега. Добро представяне, шведите отчитат и в Северна Америка и Австралия със съответно 10,8 на сто и 17 на сто пазарен дял. Само в Бразилия, "Волво тръкс" e повишила пазарния си дял с 24,6 на сто, което превръща мултинаципоналната корпорация в пазарен лидер за първи път.

"Успешно представихме на пазара нови продукти и услуги през годината, а също и продадохме камиони на много нови клиенти. Обратната връзка, която получаваме от клиентите е, че те наистина отчитат и ценят нашето високо качество и горивно-ефективни камиони, както и професионалната и бърза поддръжка, която получават от нашата широка дилърска и сервизна мрежа. Всички тези фактори допринасят за тяхната собствена рентабилност," казва Рогер Алм.

Шеста година "Волво тръкс" оперира и в Бургас, след като в средата на 2017 година откри собствен сервизен център в града, като част от стратегията си за развиване на сервизната мрежа в страната. отбелязва БТА. В него се извършва обслужване, сервизиране и продажба на пълната гама товарни автомобили от марките "Volvo" и "Renault" (Рено). В сервизния център на "Волво Груп България" EOOД (официален представител на "Волво тръкс" и Renault Trucks у нас) бе направена инвестиция от над 3 млн. лева. Базата е разположена в Промишлена зона "Север" на терен от близо 8000 кв./м в Индустриален и логистичен парк - Бургас. При откриването стана ясно, че строежът е завършен за едва 9 месеца.