Американската автомобилна компания "Крайслер" (Chrysler), която е под шапката на обединението "Стелантис" (Stellantis), обяви, че изтегля за поправки по целия свят 280 000 пикапа от модела "Рам"(Ram) (известни до 2010 г. като Додж Рам). Информация аз това дойде и от Националното управление за безопасност на движението по пътищата, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Причината е, че е възможно възникването на пожар заради хипотетично изтичане на масло от скоростната кутия, което може лесно да се запали следствие на повишени температури в автоматичната трансмисия

Изтеглянето обхваща моделите "Рам" 2500 от 2020-2023 г. и "Рам" 3500 от 2020-2022 г.

Компанията има вече доклади за 16 пожара на превозни средства и един случай завършил с леко нараняване в периода между март и октомври, които може да са свързани с изтеглянето. По-сериозни инциденти към този момент не са засечени.

Изтеглянето обхваща камиони с 6,7-литрови турбо дизелови двигатели "Къминс" (Cummins) с автоматични трансмисии и включва 248 000 автомобила само в Съединените щати.

"Стелантис" посочи в съобщението, че течът може да бъде предшестван от предупредителна светлина и собствениците, които забележат такава, трябва да се свържат със своето дилърство.

От компанията посочиха, че точният начин за справяне с неизправността е в процес на разработка.