Технологичният милиардер и предприемач Илон Мъск оттегли делото си срещу "Оупън ЕйАй" (OpenAI) преди насроченото изслушване относно искането на създателя на "Чат ДжиПиТи" (ChatGPT) за прекратяване на делото, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Мъск, който е собственик на американския производител на електрически автомобили "Тесла" (Tesla) и е съосновател на OpenAI през 2015 г., съди стартъпа за изкуствен интелект, твърдейки, че OpenAI вече не е компания с нестопанска цел, откакто технологичният гигант "Майкрософт" (Microsoft) е основният бенефициент за изкуствен интелект с милиарди долари финансиране.

Мъск твърди, че OpenAI и неговия главен изпълнителен директор Сам Олтман, са изоставили първоначалната мисия на стартъпа за разработване на изкуствен интелект в полза на човечеството, а не за печалба, предаде Ройтерс.

Шефът на Tesla заведе делото срещу OpenAI в края на февруари тази година, твърдейки, че компанията, която той е помогнал да открие през 2015 г., се е отклонила от алтруистичните си цели, за да се съсредоточи върху правенето на пари, припомня Би Би Си.

Според Мъск това нарушава първоначалната декларация за мисията на OpenAI.

От своя страна компанията отхвърли твърденията, като заяви, че никога не е имало официално споразумение в такава форма.

Адвокатите на Мъск не посочиха причини за решението му да прекрати делото.

Съоснователите на OpenAI също повдигнаха обвинения срещу Мъск, твърдейки, че той е търсил "пълен контрол" върху компанията и позицията на главен изпълнителен директор.

В публикацията, която включва имейли от Мъск от времето му в OpenAI, те също казаха, че Мъск е искал компанията да се "слее с Tesla през 2018 г.

Технологичният милиардер досега не е коментирал версията на OpenAI за събитията.

Враждата между двете страни се засили по-рано тази седмица, след като "Епъл" (Apple) разкри за партньорство с OpenAI, с което да подсили своя гласов асистент Siri и операционните системи с чатбота ChatGPT на OpenAI. Последваха няколко съобщения на Мъск в неговата социална медийна платформа X, известна преди като Twitter, с които критикува обвързването на Apple и OpenAI. Една от публикациите завършваше с думите: "Apple нямат представа какво всъщност се случва, след като предадат вашите данни на OpenAI. Те ви пускат надолу по реката", цитира съобщението Би Би Си.